- 2016. február 10., 14:28
Ami a taxisoknak az Uber, az lehet majd a postásoknak a Google – és itt nem a Gmailre gondolunk ám!
Hirdetés

A Taxis kontra Uber meccs alatt jöttek-mentek a viccek a postások és az e-mail viszonyáról, de most úgy tűnik, hogy hamarosan a kézbesítőknek is keresztbe tehet a technika: a Google egy szabadalma ugyanis az ő kiváltásukra tesz utalást.

Az „önálló kézbesítő platform” néven bejegyzett rendszerben önvezető teherautók, és valamilyen egyedi kóddal nyitható rekeszek szerepelnek. Ez az egyedi kód lehetne egy PIN szám, jelszó, NFC-s mobil vagy éppen bankkártya, a lényeg, hogy olyasmi jöhet csak szóba, ami a címzett birtokában van. Ennek megfelelően a csomag vagy levél kézbesítése úgy történne, hogy a robotautó elindul a címzetthez, aki egy üzenetben értesül arról, hogy hamarosan csomagja érkezik, és amennyiben az átvételhez PIN kódra van szükség, akkor azt is ebben az üzenetben kapja meg.

Ahogy a leírásból is látszik, első körben azért még nem kell nagyobb postás-tüntetésre számítani, hiszen itt gyakorlatilag a címzettnek kell az út mentén várakoznia a teherautóra, ahelyett, hogy a munkából hazaérve egyszerűen csak benézne a postaládába. Ilyenformán a lakossági kézbesítést ez még nem veszélyezteti, de a futárszolgálatoknak sem biztos, hogy sok álmatlan éjszakát okozna.

Címkék