- 2010. október 9., 10:50
Yoshiaki Nakatát, a Sony 3D és Blu-ray termékekért felelős menedzserét kérdeztük jelenről és a jövőbeli tervekről.

A Sony több mint egy éve tette világossá, hogy a 3D-ben látja a jövőt. Yoshiaki Nakatát, a Sony 3D és Blu-ray termékekért felelős menedzserét kérdeztük jelenről és a jövőbeli tervekről.

Geeks.hu: A Sony (és a versenytársak) hónapok óta a piacon vannak 3D-s termékeikkel, egyelőre mégsem rohannak az emberek a boltba, mert kevés a 3D-s tartalom. Mikor és főleg mitől változhat ez meg?

Yoshiaki Nakata: Valóban igaz, hogy egyelőre kevesebb a 3D tartalom, mint az ideális lenne, azonban én azt gondolom, hogy az anyagok bővülése jó ütemben halad, jövőre pedig látványos növekedést várok. A moziban igazából még csak tavaly óta sláger a 3D, ennek ellenére Hollywood máris magasabb fokozatba kapcsolt, tehát gyorsan nyitott a 3D felé. Nem azt mondom, hogy jövőre nem készül már kétdimenziós film, ám sokkal több 3D-s lesz, ezt biztosan állíthatom. A 3D-s tévék és a tartalom kérdése kb. olyan mint a tyúk meg a tojás esete. Valakinek meg kellett tenni az első lépést, és megint a tévégyártók tették ezt meg. Emlékezhetünk, hogy a HD felbontásnál is így volt ez, sokkal előbb voltak HD Ready és Full HD tévék, mint hozzájuk való tartalom. Tudjuk, hogy (ismét) ez volt a helyes döntés.

Geeks.hu: Nyilván a Sony azért jobb helyzetben van, mint a vetélytársak, hiszen több mint 30 millió PS3 is képes 3D-s tartalom előállítására, néhány hete pedig már nemcsak játszani, hanem filmet nézni is lehet a játékkonzollal 3D-ben. Mennyire támaszkodik a stratégia a játékkonzolra?

Y. Nakata: Nem a PS3-on fog múlni a 3D sikere, a PS3 csak az egyik lehetőség a tartalom előállítására. A 3D-s Blu-ray lemezeken, és a 3D-s műholdas- valamint kábeltévé-szolgáltatókon már inkább múlhat. Szerencsére Amerikában, Európában több helyen és Japánban is indulnak 3D-s tévéadók; mozicsatorna, sportcsatorna és dokumentumfilmeket sugárzó csatorna is lesz. A legfontosabb megint a sport lehet: a foci, a baseball és a rögbi, valamint idevehetjük még a kosárlabdát is, nagyon sok embert ér el ugyanis, ráadásul ezek a típusú tartalmak remekül mutatnak 3D-ben is. Nem hiszem, hogy jövőre bárki is felteszi majd a kérdést, hogy mit lehet nézni a 3D-s tévéken.

Illetve egy másik dolgot ne feledjünk, a 3D-s tévéknél a 3D egy nagyon fontos extra, de „csak” extra. Azaz aki vesz egy ilyen tévét, az kap egy 2D-ben is kiváló képminőséget adó megjelenítőt – hiba lenne elvárni, hogy mindig és mindent térben nézhessünk.

Geeks.hu: Ez igaz, de mindenki, aki drágán vesz 3D-s tévét, azért elvárja, hogy azonnal sok tartalom legyen hozzá. Főleg, mert sokan már lecserélték a CRT-s tévét LCD-re, aminek a 3D miatti újabb cseréje járulékos előnnyel (pl. kisebb méret, kisebb fogyasztás) már nem jár, mint anno a CRT-LCD váltás esetén, így mindenki óvatosabb is. És ez el is vezet a 3D másik nagy problémájához; egyelőre még drága. A Sonytól várhatjuk-e, hogy a jövőben a mainstream termékcsaládban is megjelenik a 3D?

Y. Nakata: Mindenképpen, de azt ne tudom megmondani, hogy mikor. Most két alternatívát kínálunk, 3D és 3D Ready tévéket. Nem okozok nagy meglepetést azzal, ha elárulom, hogy gyártás szempontjából a 3D-s tévék nem sokban különböznek a 2D-s tévéktől, így hasonló volumen esetén végső soron hasonló áron lehet(ne) gyártani őket. Az árak szépen esnek majd. Egyébként a 3D Ready tévék már most sem kerülnek sokkal többe, mint a csúcs 2D-s tévék.

Geeks.hu: A 3D Ready tévék esetében viszont egy nagy kiadást jelent a szemüvegek megvásárlása, ami egy négytagú családnál szép kis summa.

Y. Nakata: Viszont nem kell azonnal belevágni a 3D-be, lehet megfontoltan, lépésben haladni.

Geeks.hu: A 2009-es CES-en a Sony passzív szemüveges tévéket állított ki, viszont a boltba végül nem ezek kerültek. Nyilván azért, hogy 3D-ben is Full HD felbontású legyen a kép. Jó döntés volt, vagy esetleg lehet, hogy más utat kellett volna választani?

Y. Nakata: Az aktív rendszerre való átváltás mindenképpen okos döntés volt. De nemcsak a felbontás miatt döntöttünk így, hanem a költségek miatt is; egy passzív rendszernél maga a tévé jóval költségesebb, főleg akkor, ha a Full HD felbontás megtartására törekedve még a panel felbontását is elkezdjük növelni.

Geeks.hu: A passzív 3D visszatérhet még valamikor? Főleg most érdekes a kérdés, mert a RealD nemrég jelentette be a ZScreen for HDTV rendszerét. Bővülhet-e a közeljövőben ennek irányába a Sony és a RealD együttműködése?

Y. Nakata: A RealD egy kiváló partner, a szemüvegeit használjuk a 3D-s tévéknél, a ZScreen-t pedig a 3D-s projektoroknál. Azonban a most bejelentett megoldásukról nem mondhatok semmit, még túl korai lenne. Először nyilván meg kell és meg is fogjuk vizsgálni alaposan, hogy mit tud a ZScreen a tévékkel, aztán meglátjuk, hogy merre és hogyan megyünk tovább.

Geeks.hu: Sony-3D: rövid távon aktív szemüveg, ezt már tudjuk. Hosszútávon? Aktív szemüveg, passzív szemüveg, vagy egyik sem fog kelleni?
Y. Nakata.: Tudom mit szeretne hallani, de nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni.

Geeks.hu: Azt legalább árulja el, hogy a szemüveg nélküli 3D napirenden van-e?
Y. Nakata: Dolgozunk rajta, többet nem mondhatok.

Geeks.hu: Az „unk” alatt a Sonyt érti, vagy esetleg valamilyen partnerrel közösen folyik a munka?
Y. Nakata: A Sonyt.

Geeks.hu: Kanyarodjunk vissza egy kicsit a tartalomgyártáshoz. A profi tartalomgyártás mellett az amatőr felvételkészítés is vonzó lehet a felhasználók számára. Azt meg sem kérdezem, hogy lesz-e 3D-s kézi kamerája a Sonynak, inkább csak azt kérdem meg, mikor?

Y. Nakata: Volt idén a CES-en? [-Igen] Akkor tudja, hogy 3D-s kameránk már akkor volt, persze az még nem az otthoniaknak készült. A helyzet nem változott azóta. Dolgozunk természetesen a kézi kamerán, de nem tudnám megmondani, hogy mikor leszünk készen vele – reményeim szerint azért nem kell már sokat várni rá.

Geeks.hu: Mi az oka a bizonytalanságnak?
Y. Nakata: Amikor a fejlesztésbe fogtunk, akkor mérlegeltük a lehetőségeket, és úgy döntöttünk, hogy nem speciális objektívvel oldjuk meg a dolgot, hanem egy új kamerát építünk. Ennek időbe telik a fejlesztése, és sok nehézség is adódhat menet közben.

Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. március 13., 07:00
2020. február 10., 13:00
2020. február 12., 16:00