- 2012. október 5., 14:58
Sokaknak az iRobot neve a háztartási robotok miatt ismerős, pedig a vállalat katonai termékeket is készít.

Sokaknak az iRobot neve a háztartási robotok miatt ismerős, pedig a vállalat katonai termékeket is készít.

A takarító robotok között a CEATEC 2012-n nem volt újdonság, ami bejelentenivalója volt a gyártónak, azt az IFA-n már megtette. A CEATEC-en ennek ellenére találtunk érdekességet a gyártó standján, ugyanis az iRobot megmutatta néhány katonai eszközét is – igaz, ezek sem új fejlesztések, de róluk még sosem írtunk.

Az egyik legérdekesebb a FirstLook nevű masina, amelynek az a tulajdonsága, hogy minden körülmények között képes talpra állni, mégpedig a hátsó kerekeire szerelt mozgatható karok segítségével. Ennek azért van nagy jelentősége, mert egy katasztrófa esetén ezt a robotot bátran be lehet küldeni a legádázabb helyszínekre is túlélőket keresni vagy az állapotokat felmérni, nem kell attól tartani, hogy beragad valahova. A lánctalpas természetesen elég apró ahhoz, hogy a szűk helyekre is beférjen, a rajta lévő kamera képét pedig egy hatalmas antenna segítségével tudja továbbítani a bázis felé. Ilyen típusú robotot is beküldtek a kárelemzők a fukushimai erőműbe a tavalyi atomkatasztrófát követően.

A második robot, amit megnéztünk közelebbről, az a PackBot volt, ezt a relatív jól járható terepen használják felderítésre, akár bombák keresésére is. A PackBot szintén lánctalpas, de nagyobb és jobb képminőséget adó kamerája van, amely ráadásul egy csuklós, mozgatható karra került, hogy az alacsony és magas helyekre egyaránt be tudjon nézni – ezeket a robotokat használja az US Army, vagyis az USA hadserege is, többek között Afganisztánban is, ahol nem kevesebb, mint 500 egység van szolgálatban.

A szárazföldi egységek mellett az iRobot gyárt vízi (tengeri) megfigyelésre alkalmas szerkezeteket is, ezek egyike a Seaglider. A robot belső részébe bármilyen szenzor beépíthető, így a gigantikus szondával az olajszennyezettségtől a nukleáris sugárzás mértékéig mindent lehet mérni. A Seaglidert elsősorban arra tervezték, hogy a tengerfenéken végezzen méréseket, és, mivel onnan nem lehet az adatokat elküldeni, arra is felkészítették, hogy önállóan felússzon a felszínre, elküldje az adatokat, majd újból lemerüljön.

A zseniális az egészben az, hogy a robotban nincs motor; egyrészt azért, hogy ne legyen túl nagy (nagyjából akkora, mint egy ember), másrészt azért, hogy akár 6-10 hónapot is a tengeren tudjon tölteni anélkül, hogy egyszer is hozzá kellene nyúlni. A merülést a robotban lévő elektronika ballaszt segítségével szabályozza, amelybe a felemelkedést biztosító gáz szükség esetén kémiai reakció segítségével jön létre. Ilyen robotot is használtak a fukushimai katasztrófa után, sőt, egy egység mind a mai napig végzi a méréseket a tengerben.

Címkék