- 2012. október 5., 16:29
A CEATEC-en évről évre rengeteg intelligens otthonba való fejlesztést látunk, ezekből is válogattunk most néhányat.

A CEATEC-en évről évre rengeteg intelligens otthonba való fejlesztést látunk, ezekből is válogattunk most néhányat.

Teljesen egyértelmű, hogy az okos otthonok elterjedése csak idő kérdése (legalábbis Japánban). A fejlesztések az utóbbi időben eléggé felgyorsultak, és a ma már elmondhatjuk, hogy nemcsak az ötlet és a koncepció állt össze a gyártók fejében, hanem az is, hogy miként lehet az egyes fejlesztéseket, termékeket egy harmonikusan együttműködő, jól szervezett csoportba rendezni. A technológiában rejlő potenciálról mindent elmond, ha elkezdjük felsorolni, hogy ki mindenki fejleszt ezen a téren: Panasonic, Toshiba, Mitsubishi, Sharp, Tayo Yuden, TDK, 3M, Rohm, muRATA, NEC, NTT DoCoMo, KDDI, Pioneer, Nissan, Toyota – és a lista ezzel még messze nem teljes, azokat a vállalatokat ugyanis elegánsan kihagytuk, amelyekről Japánon kívül szinte senki nem tud.

A fejlesztések három fő csapásirány mentén történnek: először is azzal a céllal, hogy a felhasznált enerigamennyiséget minél nagyobb százalékban megújuló erőforrásból lehessen fedezni. Ez leginkább azt jelenti, hogy a gyártók a napenergia hatékony felhasználását prioritásként kezelik, de nyilván nemcsak ezt: a Toyota például egy olyan intelligens redőnyt is mutatott, amely az ablak fekvéséből és az időből ki tudja számolni, hogy a lamellákat milyen szögbe kell állítani ahhoz, hogy minél több fény jöjjön be az ablakon.

Emellett a rendszer más trükkökre is képes, tudja például úgy is állítani a lamellákat, hogy 2 méteres magasságig egyáltalán ne lehessen belátni, afölött viszont annyi fény jusson be a lakásba, amennyi csak tud. Az energiatermeléshez kapcsolódóan természetesen az akkumulátoroknak is fontos szerep jut: ezeknek a lehető legnagyobb mennyiségű energiát a lehető legtovább kell tudni tárolni, hiszen a napelemek éjszaka nem működnek, ilyenkor a napközben begyűjtött tartalékokat kell mozgósítani. A technológia jelenlegi szintje egyébként még nem teszi lehetővé, hogy egy négyfős háztartást csak megújuló energiaforrások szolgáljanak ki, legalábbis a házak méretéhez és a rendelkezésre álló terület nagyságához képest ehhez túlságosan is sok helyre lenne szükség a napelemek számára.

A fejlesztések második vonala a meglévő eszközök minél inkább energiatakarékossá tételét tűzte ki a zászlajára – e téren tudjuk, hogy a gyártók nagyon jól haladnak, a világítástechnika esetében például azonos fényerőt 80 százalékos fogyasztáscsökkenés mellett lehet elérni LED-ekkel, és a tévék energiaigényes is roppantmód csökkent az elmúlt néhány évben. Ma már egy 55-60 colos LCD-tévé is megelégszik 60-70 watt energiával, míg három-négy éve egy 32 colos készülék is jellemzően többet „evett” ennél. A háztartási gépek összes csoportját most nem soroljuk végig, de nyilván mindenhol hasonló a trend – néhol kisebb, máshol nagyobb eredményre vezettek az eddigi erőfeszítések.

A harmadik irány az energia hatékony felhasználására irányul – és itt jönnek képbe az intelligens otthoni vezérlések, amelyek neve röviden HEMS (Home Energy Management System). Ezek feladata kettős: egyrészt adatok gyűjtésével a felhasználói szokások elemzése után a rendszerek hasznos tippeket adhatnak arra vonatkozóan, hogyan lehet a szokásaink megtartása mellett (vagy legfeljebb minimális módosítással) energiát spórolni.

Másrészt e passzív működés mellett a HEMS rendszerek aktív módon is hozzájárulhatnak a takarékossághoz, amennyiben például éjszakára teljesen kikapcsolják a tévét, erősítőt, stb., éjszakára alacsonyabb fokozatra állítják a hűtést, kikapcsolják a kerti lámpát (ha tudják, hogy este 10 után úgysem szoktunk kimenni), a szobában pedig mindig az aktuális körülményekhez igazítják a lámpa fényerősségét. A Toshiba standján intelligens (a fogyasztást mérő, majd az adatokat felhőben feldolgozó, trendeket felállító) villanyórát is láttunk, a Panasonic pedig a CEATEC-en is kiállította a Japánban már megvásárolható, NFC chippel szerelt és szintén „trendelemző” háztartási eszközeit.

A kereskedelmi forgalomban kapható megoldások hatékonysága persze egyelőre még kicsi, az eszközök pedig csak töredékét tudják annak, amire egy teljesen önfenntartó házban szükség lenne; viszont már a harmadik CEATEC-et tapossuk, és az teljesen egyértelmű, hogy a fejlesztések szépen lassan haladnak előre, így idővel az álmok valósággá válhatnak. A Panasonic egyébként, miután két éve teljesen önfenntartó házat tervezett, most már öko falvakban gondolkodik, több teszt jellegű, de valódi lakónegyed is készül a gyártó közreműködésével, Japánban és Oroszországban is, az alábbi képen az egyik ilyen falu terve látható.

Címkék