- 2014. október 7., 12:04
A lényeg a benne lévő chip, de az sem utolsó azért, amit a Toshiba tervezésében készült címke mutatni tud.

A lényeg a benne lévő chip, de az sem utolsó azért, amit a Toshiba tervezésében készült címke mutatni tud.

A CEATEC előtt néhány nappal leplezte le a japán gyártó azt az apró chipet, amelyre máris egy új kütyüt, mégpedig egy okoscímkét épített. Az egyelőre csak prototípusként létező termék (ami valószínűleg sosem fog egyébként forgalomba kerülni, célja ugyanis csak demonstráció) a TC35670 nevű lapka segítségével Bluetooth és NFC kapcsolat létesítésére is képes, így a mobil eszközökkel teljes körű kommunikációt tud lebonyolítani. A címke előnye, hogy a Bluetooth LE szabványt is ismeri, így egyetlen gombelem segítségével akár évekig is képes működni. A kettős kommunikáció a párosítást könnyíti meg: a mobil eszközt a címkéhez érintve először az NFC kap szerepet, amely külső beavatkozás nélkül segít felépíteni a valódi, kétirányú kommunikációra alkalmas Bluetooth összeköttetést.

Egy lehetséges felhasználási terület

A Toshiba többféle területet is bemutatott, ahol profitálni lehet a chip segítségével készített címke képességeiből. Múzeumokban például a kiállított műtárgyakhoz kapcsolódó információkat tölthetünk le gyorsan és egyszerűen a telefonra, egy étteremben pedig letölthető a menü, megfelelő szoftverekkel pedig akár még a rendelés is elvégezhető. Egy módosított verzió megjelenhet továbbá az egészségügyi szektorban is, hiszen többek között olyan kapszulákat is lehet vele gyártani, amely tartalmazza viselője legfontosabb adatait (pl. vércsoport, allergia, szervdonor-e, stb .)

A Toshiba a chip mintapéldányait már szállítja a partnereknek, azt viszont egyelőre még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen gyártók láttak fantáziát benne. Az előnyöket a funkcionalitáson túl sem nehéz egyébként meglátni: a Toshiba lapkáját használva a Bluetooth és az NFC funkció biztosításához már nem kell két külön chipet beépíteni, ami nemcsak helytakarékos megoldás, hanem gyorsabb fejlesztést és olcsóbb gyártást is lehetővé tesz. Tehát nem lennénk meglepve, ha hamarosan akár még okostelefonokban is szerephez jutna ez az áramkör.