- 2010. január 7., 08:06
Véget ért a Microsoft-vezető Steve Ballmer előadása, de a mindenki által várt, forradalmi Courier nem került...

Véget ért a Microsoft-vezető Steve Ballmer előadása, de a mindenki által várt, forradalmi Courier nem került elő – helyette kaptunk egy HP táblát, egyetemi e-könyvtárat és Bing-féle Streetview-konkurenst, meg néhány olyan infót, amit már eddig is tudni lehetett. És egy hatalmas csúszást, áramszünet miatt.

CES 2010

Hiába reménykedett mindenki abban, hogy a Microsoft bemutatja a különleges táblagépét, a Couriert, Steve Ballmer nem a két 7”-es érintőképernyőt tartalmazó digitális könyvet tartotta a kezében, hanem egy, a HP által készített tabletet. Ami szép volt és jó volt, de sokan számítottak arra, hogy a Microsoft az Apple iSlate-et is legyőző, radikálisan újszerű termékkel áll elő. Nem tette. Sőt, az előadás az utóbbi évek egyik legunalmasabbja volt, hiába, tavaly a Windows 7-tel a Microsoft ellőtte a puskaport.

CES 2010

Idénre nem maradt semmi :(

Persze azért a HP Slate sem rossz: gyakorlatilag egy, körülbelül 7-10”-es multitouchos érintőképernyő, vékony keretbe foglalva. Jól néz ki, elegáns, és természetesen Windows 7 fut rajta, a bemutatón látottak alapján elég gyorsan. Tekintettel arra, hogy a videók lejátszása is sikerült neki, reménykedhetünk, hogy HD dekódolására is képes mondjuk a Broadcomm Crystal HD segítségével. A pontos hardverspecifikációkat egyelőre nem tudtuk kideríteni, a piacra kerülésről is csak annyi ismert, hogy valamikor az év közepére várható.

A többi bejelentés között, legalábbis számunkra, a legérdekesebb a december eleje óta béta formában már futó Bing Streetside volt. Ez a Google Earthből ismerős Streetview Microsoft-féle megoldása, ötletes kiegészítésekkel – például itt a fotókon is megjelennek az érdekes pontok (ha például egy éttermet keresünk, a Streetside esetében rögtön megnézhetjük annak a homlokzatát és környékét, nem kell az egyes fotók között előre-hátra lépegetnünk), és ha akarjuk, különböző időjárási viszonyokat is szimulálhatunk. (Hogy ez utóbbinak pontosan mi értelme, nem tudjuk, de jól néz ki.) Az viszont egyértelmű, hogy a Microsoft totális támadást indít a Google ellen. Ballmer bejelentette ugyanis, hogy a jövőben rendszeresen bővítik majd a Bing szolgáltatásait, amely szépen lassan felnő majd a Google szintjére. Korábban beszámoltunk róla, hogy a Bing lett az alapértelmezett kereső a Verizon okostelefonjain, ennek folytatása, hogy a jövőben a HP gépein 42 országban szintén a Bing keres majd alapból, valamint az MSN küldi az üzeneteket.

A Bleo, a Microsoft e-könyvtára egy HTPC felületre emlékeztető menüből érhető el, egyelőre csak PC-n. Igazi különlegessége egyelőre nincs, hacsak az nem, hogy ha elfáradtunk, akkor felolvasást is kérhetünk.

CES 2010

e-könyvtár

Az előadás további részét a Windows 7 képességeinek méltatása töltötte ki, amely valljuk be, nem túl izgalmas pár hónappal az oprendszer megjelenése óta. Az egyedüli érdekesség az volt, hogy élőben láthattuk, milyen az, ha van Internet TV vagy éppen videotéka a Media Centerben – ezek idehaza nem érhetők el ugyanis.

CES 2010

Coming soon...

Végezetül az Xbox 360 következett, ahol az egyetlen említésre méltó esemény az volt, hogy a Microsoft hivatalosan is megerősítette, hogy a 2010-es karácsonyi szezonra piacra dobják a Natalt.

Címkék