- 2010. január 7., 10:48
A Panasonic megtartja ígéretét, a tavaszi termékkollekcióban érkeznek a 3D-s plazmatévék, de nem lesz új...

A Panasonic megtartja ígéretét, a tavaszi termékkollekcióban érkeznek a 3D-s plazmatévék, de nem lesz új sorozat, hanem a meglévő V szériát vértezi fel a gyártó térbeli képességekkel.

CES 2010

A sajtótájékoztató rendhagyó módon kezdődött, a Panasonic elnöke Japánból köszöntötte a résztvevőket. Rögtön kiderült, hogy ennek oka van, a Panasonic áprilisban vezeti be a HD Visual Communication System megoldását, amely nem más, mint egy HD-s videotelefon. Bár elég messze voltunk a kijelzőktől, amennyire meg tudtuk ítélni, a rendszer képminősége elég jó volt.

A 3D rögtön ezután következett. Röviden megtudtuk (ismét), hogy a Panasonic azért döntött a 3D bevezetése mellett, mert a technológia érdekli az embereket. Ezt fényesen bizonyítja, hogy az Avatar szerte a világon több mint 1 milliárd dolláros bevételt hozott, nem mellékesen az eddigi legjobban nyitó film is, 72 millió dolláros első napi jegyeladásból származó bevétellel. A lényeg tehát az, hogy a 3D-re valós igény jelentkezik.

CES 2010

A Panasonic komplett megoldást szállít, van 3D-s profi videokamerája, 3D-s tévéje és 3D-s Blu-ray lejátszója. Természetesen valamennyien kompatibilisek a decemberben elfogadott Blu-ray 3D szabvánnyal. A megfelelő tartalom a Panasonic esetében is központi szerepet kap az elkövetkezendő években. A CES-en hivatalosan is bejelentették a Pansonic-DirectTV együttműködést, amelynek keretében (csak az USA-ban) a Panasonic 3D HDTV tulajdonosok három csatorna műsorából is választhatnak majd. Az adók elvileg csak 3D-ben sugároznak majd sporteseményeket, filmeket, dokumentumfilmeket, zenei klipeket, stb. Jó döntésnek tartjuk, hogy újabb széria bevezetése helyett a meglévőket alakítja át a Panasonic; eszerint a V széria lesz 3D-s, amely 50, 54, 55 és 60 colos méretben lesz kapható, és az Infinite Black technológiát is használja. Elhangzott, hogy a Panasonic nem egyszerűen a meglévő tévét alakította át, hanem teljesen új, a 3D-hez optimalizált elektronikát fejlesztettek ki a V sorozatú tévékhez. Az extrák közül a Skype gadgetet érdemes kiemelni, valamint azt, hogy a tévék immáron vezeték nélküli hálózatra is tudnak csatlakozni, és DLNA segítségével tartalmat beolvasni. A G széria már 2D-s lesz, de ezek a tévék is Infinite Black panelt kapnak. LCD-ből egyelőre nem készül olyan, amely térbeli megjelenítésre is képes lenne.

A Blu-ray lejátszók közül a PP-BDT350 lesz 3D-s, ez mindkét szem számára 1080p-s képet állít elő, valamint HDMI 1.4-es csatolót tartalmaz. A DMP-BD85 érdekessége a fél másodperces boot idő (!), azt egyelőre még nem sikerült megtudnunk, hogy cserébe a készenléti fogyasztás miként alakul.