- 2012. január 8., 07:00
Összeszedtük, hogy az International CES 2012-n milyen fontos újdonságokra, trendekre lehet számítani.

Hamarosan kezdődik a CES, amelyen több, mint 20 ezer termék vár bejelentésre – nagy részük még titok, de az innen-onnan kiszivárgott információk alapján azért egyes területeken jól körvonalazódott már, hogy milyen újdonságokra lehet számítani. De azért nem kizárt, hogy lesznek nagy meglepetések, sőt, reméljük is, hogy lesznek. Néhány nap múlva kiderül – addig is, kedvcsinálónak összeszedtük, mit várunk mi a 2012-es CES-től.

Szórakoztatóelektronika

A CES legnagyobb érdeklődésre számot tartó szegmense, ha lehet így fogalmazni, hagyományosan a szórakoztatóelektronika. Ez idén is biztosan így lesz, 2012-ben ugyanis két olyan esemény is lesz, amelyek hagyományosan sokat dobnak a tévék eladásain: lesz olimpia és lesz foci EB is. Ez nagyon sokat jelenthet a gyártóknak, akik a 3D-vel és az okostévé funkciókkal egyelőre nem tudnak annyira jól teljesíteni, mint szeretnének – a 3D esetében a tartalom hiánya okoz gondot nemcsak Magyarországon, hanem még Amerikában is, az okostévéknél pedig a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a vezérlés nincsen jól megoldva. Még az okostelefonos alkalmazásokkal sem kényelmes a játékok vezérlése vagy a keresgélés a különféle videotárak között. Ennek ellenére a 3D tévéket és az okostévéket biztosan nyomni fogják a gyártók idén is.

Az LG 55 colos OLED-tévéje

A kiszivárgott információk alapján biztosra vehetjük, hogy technológiai fronton az OLED lesz az egyik nagy szenzáció, a Samsung és az LG biztosan mutat majd be ilyen készüléket, 55 colos méretben. Utóbbi gyártó tévéjéről már az is kiderült, hogy 8 ezer dollárba fog kerülni. Az LG valószínűleg elhozza a 31 colos verziót is, azt viszont nem tudjuk, hogy akár az LG, akár a Samsung (vagy akár más gyártó) betámadja-e a felhasználókat 40-42 colos modell(ekk)el. Amiért az OLED nem a szenzáció lesz, hanem csak az egyik szenzáció, az az, hogy várakozásaink alapján a Samsung mozgásérzékelős tévét is be fog mutatni a CES-en – ez azonban csak tipp, sem a hazai, sem a nemzetközi képviselet nem adott visszajelzést nekünk arra vonatkozóan, hogy jó irányban tapogatózunk-e.

Az OLED mellett a 4K×2K felbontású tévék is hangsúlyos szerepet kapnak – ilyen felbontású készülékekkel persze már 2009-ben is találkoztunk itt a CES-en, azonban a mostani készülékek már nem prototípusként vonulnak majd be a történelembe, hanem mint hamarosan valóban megvásárolható termékek. A Sharp és az LG biztosan mutat be 4K×2K-s tévét, előbbi gyártó ráadásul nemcsak 3D-s, hanem „sima”, 2D-s változatban is, információnk szerint 70 és 80 colos méretben. (Csak a teljesség kedvéért, a Toshiba már most is rendelkezik ilyen felbontású tévével, amely ráadásul szemüveg nélküli 3D-t is tud – viszont csak Japánban és Németországban kapható egyelőre.)

És persze nem feledkezhetünk meg a Google TV-ről sem, amelyhez a Google már 2010-ben nagy reményeket fűzött – és amelyből eddig nem lett semmi. Annyira nem, hogy a platformra set-top-boxot építő Logitech fel is hagyott a kütyü gyártásával, mondván, hogy az még nem elég érett. Tavaly a CES-en több gyártó standján is láttunk Google TV-t, de mindenki inkább eldugta. Idén ez várhatóan másképpen lesz, a Sony, az LG és a Samsung is mutathat be Google TV 2-re épülő hardvert – akár tévét, akár Blu-ray lejátszót vagy set-top-boxot is.

Windows 8

Bár a legutóbbi információk alapján most nem lesz akkora szenzáció az új operációs rendszerrel kapcsolatban, mint volt három évvel ezelőtt, amikor a Windows 7 bétáját a CES-en jelentette be Steve Ballmer (sőt, a Microsoft nyitóbeszéde egyenesen langyosnak ígérkezik), a Windows 8 biztos, hogy megkerülhetetlen lesz Las Vegasban. Bár arra nem számítunk, hogy asztali gépeken és notebookon is viszontlátjuk az OS-t, olyan gyártóról tudunk, aki Windows 8-as táblagéppel készül. Ez tükrözik egyébként azt az általános vélekedést, amely szerint a Windows 8-nak csak akkor lesz a Windows 7-hez fogható sikere, ha a PC-khez képest az OS szempontjából ma még csak másodlagosnak számító táblagépek piacán is sikert tud elérni.

Táblagépek, okostelefonok

Mivel az Apple már évek óta nem kiállító a CES-en, szinte csak androidos táblagépekkel találkozhatunk majd a következő napokban. Ebből már következik is, hogy a gyártók többségénél a legnagyobb újdonságot az Android 4.0-val, vagyis az Ice Cream Sandwichcsel szerelt gépek jelenthetik, amelyek tudása nyilván az erősebb hardver, elsősorban a négymagos SoC-ok (pl. Tegra 3) miatt is nagyobb lesz, mint a tavalyi modelleké. A meglepetések mellett számos olyan gép is lesz egyébként Las Vegasban, amelyekről mindent, vagy majdnem mindent lehet tudni – csak éppen hivatalosan még nem jelentették be őket. Ami nagy talány, és egészen az első napig az is marad, az az, hogy vajon a Samsung Galaxy Note-ot lemásolta-e bárki – azaz van-e olyan gyártó a Samsungon kívül, aki az 5,5 colos méretben lát fantáziát. A méretbeli kérdés a táblagépeknél is kérdéses: a 10 colos kütyük mellett eddig kevés 7 colos volt – talán most ez is megváltozhat. További érdekességet szolgáltathat az Intel Medfield platformja, amellyel a gyártó a táblagépek között is szeretné megvetni végre a lábát.

Ami a telefonokat illeti, biztos, hogy itt is lesz rengeteg újdonság – azonban ezek alapján, európai szemmel nézve, leginkább a 2012-es trendbe kapunk majd betekintést. Amerikában ugyanis az LTE-s mobilok jelentik a csúcsot, ezért a legtöbb bemutatása kerülő mobil abban a formában, ahogy Las Vegasban láthatjuk majd, hozzánk biztosan nem jut majd el – és persze ne feledjük, hogy február végén itt a Mobile World Congress 2012 is, az igazi nagyágyúk megjelenése inkább Barcelonában várható. Tavaly ilyenkor egyébként a kétmagos processzorral szerelt kütyük jelentették a szenzációt (no meg a Motorola Atrix különleges kialakítása), míg idén már a telefonok között is a négymagos változatok „tömeges” megjelenésére lehet számítani, valamint arra, hogy sok mobilba HD felbontású (1280×720 pixeles) kijelző kerül.

Digitális képalkotás

A CES 2012 fotós szemmel is érdekes lesz, mivel a rendezvény 2012-ben a PMA-t is magába foglalja – a fényképezőgépekkel kapcsolatos újdonságokat azonban nem nálunk, hanem a Pixinfo szintén a helyszínről frissülő PMA@CES 2012 blogján érdemes keresni.

Még javában zajlik a standok berendezése

További érdekességek

Természetesen a fenti fókusztémák mellett a CES-en rengeteg más újdonságra is számítani lehet; ultrabookokra, robottechnológiára, energiatakarékos megoldásokra, autókkal kapcsolatos technológiákra, intelligens házakra – egyszóval a következő napokban biztosan nem fogunk unatkozni. Stay tuned…