- 2015. január 10., 13:25
A kiállítás, ha csak a számokat vesszük alapul, biztosan minden rekordot megdöntött.

A kiállítás, ha csak a számokat vesszük alapul, biztosan minden rekordot megdöntött.

A Consumer Electronics Association szervezésében megrendezésre kerülő 2015 International CES a show történetének legnagyobb kiállítása lett, amelyet érzünk is: amíg 2009-ben, az első Las Vegas-i kitérőnknél a rendezvény még csak az Las Vegas Convention Center valamint a Sands Expo területére korlátozódott, addig idénre eljutottunk odáig, hogy több más szálloda is bekapcsolódott a keringésbe (Aria, Mandalay Bay, The Wynn, Westgate, Renaissance). A teljes kiállítási terület majdnem 205 ezer négyzetméter lett, ami már simán összemérhető a berlini IFA-nak helyet adó komplexum nagyságával. (Az alábbi képen egyébként a The Wynn látható; ez a szálloda nem először szerepel a kiállítás eredményeit összegző cikkünkben, amelynek az az egyszerű oka, hogy vitán felül ez a legszebb épület a Stripen, amely ráadásul a napszaktól és a fényviszonyoktól függően egy kicsit mindig másképpen is néz ki. És pont rálátni, ahogyan kilépünk a Press Center folyosójáról.)

Persze a hely kell is, mivel a kiállítók száma is alaposan megnőtt: a válság után még annak is örülni kellett, ha 2300-2500 kiállító látogatott el a show-ra, most viszont 3600 cég gondolta úgy, hogy érdemes az évet Las Vegasban kezdeni. Ez brutális növekedés, ami még akkor is jelentős, ha zömmel kisebb cégek, startupok (375!) érkeztek, a nagyok közül pedig idő közben többen elhagyták a CES-t; így tett a Microsoft is. A klasszikus, szórakoztatóelektronikai vonal mellé befészkelték magukat az autógyártók, a 3D nyomtatás, a játékok, és az okoseszközök, kapcsolódó egészségügyi termékek is.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a látogatók száma is rekordot döntött: 170 ezer látogató érkezett, ami figyelembe véve, hogy csak iparági szereplők látogathatják a kiállítást, egyértelműen megadják a CES rangját, és vitán felül az első pozícióba helyezik a kiállítást. A CES-re egyébként nemcsak az USA-n belül nagy az érdeklődés, amit jól jelez, hogy a külföldről érkezők száma is magas, 45 ezer volt. A hatalmas tömeget Las Vegas (és persze a CEA) kiválóan tudja kezelni, igazából sem a kiállításon sem a Stripen nem érződött, hogy ennyivel többen lettek volna, mint mondjuk az előző évben (erről tavaly írtunk is pár sort). Még nem búcsúzunk, mert az összefoglalók hátra vannak; ezekre a holnapi napon lehet számítani.

Szép, tartalmas hetet zártunk, nem vitás, 2016-ban is nagy kedvvel fogunk visszatérni. A 2016 International CES előtt is persze azért lesz még néhány rendezvény (idén további ötre tervezzük, hogy elmegyünk), de a szívünknek legkedvesebb továbbra is a CES marad. Találkozunk 359 nap múlva!

Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. június 5., 17:00
2020. május 21., 14:00