- 2009. augusztus 21., 15:04
Az idei IFA a tévék szempontjából talán kicsit más lesz, mint a korábbi kiállítások, ebben az évben nemcsak...

Az idei IFA a tévék szempontjából talán kicsit más lesz, mint a korábbi kiállítások, ebben az évben nemcsak egy, hanem több trend is várható – több olyan „témakör” is lesz, amelyek köré sok eszköz csoportosul majd.

IFA 2009

A vékony eszközök kifejlesztésére vonatkozó törekvések véleményünk szerint a CES-en kifulladtak, sem a LED-es LCD-k, sem a plazmák esetében nem számítunk arra, hogy egyik vagy másik gyártó a meglévőknél sokkal vékonyabb tévét dobna piacra. Lehet, hogy lesz 5-6 mm-es LCD-tévé, de ha így is lesz, ez korántsem jelent akkora áttörést, mint a CES-en bemutatott cm-nél is vékonyabb LCD-k vagy az e körüli plazmák.

Viszont eljöhet végre az OLED kora. Több helyen is pletykálták már, hogy a Sony bemutatja a XEL-2-t, amely az eddigi egyetlen, kereskedelmi forgalomban is kapható OLED-tévé, a XEL-1 utódja lesz. A XEL-1 11 colos képátlójához képest nagy fejlődés várható, ha a szóbeszédnek hinni lehet, a XEL-2 legalább 21 colos lesz.

IFA 2009

A japánok mellett a koreaiak sem tétlenkednek, vagy legalábbis nem tétlenkedhetnek. Az LG-ről annyit tudni, hogy még ebben az évben piacra szeretné dobni az első OLED-tévéjét, így a nagyközönségnek való bemutatkozáshoz az IFA 2009-nél jobbat elképzelni sem lehet. Az egyelőre titok, hogy az LG a korábban beharangozott 15 colos OLED-tévéje mellett mekkora képátlóval, vagy képátlókkal száll ringbe. A Samsung is rendelkezik az OLED technológiával, gyártani is tudná a készüléket, a piaci bevezetéssel eddig a megfelelő időpontra várt. Hogy ez a számukra megfelelő időpontot jelenti-e, vagy azt, hogy akkor vezetik be az OLED-et, ha az LG is, azt nem tudjuk – viszont szinte biztos, hogy ha a Samsung akarna, akkor 17 és 31 colos OLED-tévéket is tudna sorozatban gyártani.

Ami néhány évvel ezelőtt a 16:9 volt, az a mostani IFA-n a 21:9 lehet. Eddig csak a Philips termékpalettáján van egyetlen olyan modell, ami a 2,35:1-es képarányú filmekhez igazodik, szerintünk Berlinben több gyártó is mutat majd be hasonló típust.

Az LCD-k esetében a LED-es háttérvilágítás minden bizonnyal az alsóbb kategóriába is beférkőzik, köszönhetően annak, hogy a szélső megvilágítással az eddiginél sokkal olcsóbban lehet a háttérfényt LED-ekkel kialakítani, a felsőkategóriában pedig több local dimmingre is képes típust várunk. Ami az elektronika képességeit illeti, az Intel CE3100-ra épülő tévék sokaságát várjuk, és amint tavaly a 200/240 Hz-es tévék debütáltak az IFA-n, idén arra számítunk, hogy lesz 1-2 olyan modell, amelyek 400/480 Hz-es képfrissítésre képesek.

Két hét múlva kiderül, hogy mindebből mi válik valósággá – a nagyok (Samsung, Sony, Sharp, LG, Philips) sajtótájékoztatóján természetesen ott leszünk, és minden fontos bejelentésről beszámolunk majd.