- 2014. szeptember 6., 18:24
A minőségi háztartási eszközeiről ismert német Miele is szemet vetett a látványosan bővülő robotporszívó piacra.

A jó minőségű háztartási gépeket kereső fizetőképes háztartások Magyarországon is gyakran kötnek ki a Miele háztartási gépei mellett, és a következő eszközeik vásárlásánál is a német márkanevet keresik. Gondban voltak azonban eddig, ha porszívó robotot szerettek volna vásárolni. A Miele ezen a problémán változtatott most egy tollvonással.

„Pure Innovation” hirdette a stand bejáratánál házfalnyi betűvel a cég, jelezve, hogy mire számítson az, aki oda betér. A méretes stand látványos részét kitevő robot szekció azonban némi csalódást okozott számunkra. A Miele Scout RX-1 néven kiállított robot nem más, mint a koreai Yujin Robotics 2012 januárjában bemutatott, tehát már több, mint két éves iClebo Arte modellje új köntösbe bújtatva.


Persze alapvetően ez nem gond, hiszen a robot megjelenésekor technológiailag a vetélytársai előtt járt, de ma a csúcskészülékek között már inkább csak átlagosnak mondanánk. A plafont figyelő kamerával felszerelt porszívó szisztematikusan takarít, és a navigációját tekintve az egyik legjobb a piacon, de tapasztalataink szerint a takarítási minősége elmarad az elvárt szinttől. Legalábbis attól a szinttől, amit egy 649 eurós robottól elvárnánk. Persze a borítás alatt akár komoly változtatások is lehetségesek, ezért nem akarjuk előre temetni a készüléket.

Az eredeti koreai változathoz hasonlóan a Miele Scout RX-1 is két órát képes takarítani egy feltöltéssel, ami idő alatt akár 150 m2-nyi felület felporszívózására is képes lehet (a terület berendezésétől és formájától függően ez természetesen jelentősen kisebb is lehet). A robot különösen jó a küszöbökön való átkelésben, de a Yujin robotjához mellékelt mikroszálas törlőkendő feltét nem képezi a Miele csomag részét.

A robot az IFA-n most szerepel először, de nem kimondottan újdonság. Nyugat-Európában már néhány hete kapható, és hamarosan Magyarországra is megérkezik, de a hazai ára még nem ismert.

Címkék