Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

2012-re csak LED-es háttérvilágítású notebookok lesznek

2009. július 31. - spidermanSzólj hozzá!

07-31
A DisplaySearch legfrissebb kutatása nemcsak a hordozható számítógépek kijelzőjére, hanem monitorokra és tévékre vonatkozóan is vizsgálta a LED-es háttérvilágítás jövőjét.

A LED-es háttérvilágítás előnyeiről már korábban sok szó esett: kisebb fogyasztás, nagyobb színtér és vékonyabb méret érhető el segítségével. Azonban egyelőre az ilyesfajta háttérfény kialakítása drágább, mint a normál CCFL fényforrást használó megoldások, s legnagyobb részt ennek tudható be, hogy a LED-ek eddig csak a notebook-kijelzőkben terjedtek el igazán.

A DisplaySearch vizsgálata alapján így éppen ez lesz az a szegmens, ahol elsőként szorítják majd ki teljesen a fénykibocsátó diódák a fénycsöveket. Erre már 2012-ben sor kerülhet, mivel már most is az eladott gépek valamivel több mint felében LED-ek dolgoznak. Ugyanez az arány az LCD-tévék esetében 3% körüli, míg a monitornál ennél is rosszabb a helyzet, csupán 1% a LED-es fényforrásokat aránya. A LED-es háttérvilágítás piaca ezzel együtt is hatalmas növekedés elé néz, 2013-ra az eladott kijelzők száma (ebben mindhárom kategória benne van) 85 millióról várhatóan 435 millió körüli szintre emelkedik, s ezzel párhuzamosan a LED-es fényforrások aránya a tévék esetében 40%-ra, monitoroknál 21%-ra nő.

A folyamat motorját a növekvő kereslet mellett a tömegtermeléssel járó előnyök biztosítják majd, amelyek az árakat lefelé tolhatják el. Napjainkban éppen az árak csökkentését szem előtt tartva fejlesztették ki a gyártók az oldalsó LED-es világítást, amellyel a kevesebb felhasznált LED miatt panelenként akár 30-40%-os költségcsökkentés is elérhető.