Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

Újabb passzív 3D tévé az LG-től

2010. december 22. - spidermanSzólj hozzá!

12-22
Szemüveg még mindig kell az LG új 3D tévéjéhez, azonban elég az olcsóbb és jobb, polarizált változat.

Az eddig forgalomba került 3D tévék egy kivétellel aktív shutteres technológiával működnek; a tévé felváltva mutatja a bal és a jobb szem számára készült képet, a szemüveg feladata pedig az, hogy a szemünket felváltva kitakarja. A passzív rendszerek ezzel szemben úgy működnek, hogy a tévé panelje elé egy speciális (cirkulárisan) polarizált szűrő kerül, ami a képpontokat két részre osztja. A szemüvegek értelemszerűen úgy vannak kialakítva, hogy lencséjük csak a megfelelő polarizáltságú fényt engedje át. Így, bár a bal és a jobb szem képe folyamatosan látszik, mindkét szem csak a neki szánt információkat látja. A mi véleményünk az, hogy 1-2 éven belül a passzív rendszerek teret nyerhetnek, mert sok szempontból jobbak (olcsóbbak, kisebb a fényerőveszteségük, nincs vibrálás és szinte nincs crosstalk) de egyelőre azonban még nem tökéletes: a passzív rendszerek nagy hátránya ugyanis az, hogy 3D-ben, a működési elvből adódóan, az effektív felbontás feleződik. Ilyen technológiát eddig csak az LG használt az LD950-es tévénél, amely nálunk is járt teszten. A végkövetkeztetésünk az volt, hogy bár maga a technológia jó, a megvalósítás még nem tökéletes – igaz, gondunk az elektronikával is volt, nemcsak a panellel.

Most úgy tűnik, hogy az LG javítja a gondokat, és a CES-re egész termékcsaládot hoz Ultra Definition panellel. A 3840×2160 pixeles fizikai felbontással a tévék akkor is képesek Full HD részletességet mutatni, ha 3D-ben használjuk őket. Azt nem tudni, hogy a tévék mikortól lesznek megvásárolhatók, de a tervek szerint valamikor jövőre. Kíváncsian várjuk, hogy mekkora méretű tévéket állít ki Las Vegasban az LG – Kínában egy 84 colos példányt demózott a cég. A nagy felbontás hátránya ugyanis az, hogy a polarizációs szűrőt sokkal precízebben kell megmunkálni, ami növeli a már most sem igazán alacsony előállítási költségeket. Az LG egyébként, éppen a költségek csökkentése érdekében, az új tévéknél először alkalmazza az FPR (Film-Type Patterned Retarter) eljárást, amelynek segítségével a szűrőt nem üvegfelületre viszik fel, hanem egy speciális műanyaglapra.

Az LG állítólag megállapodott a Toshibával, a Vizioval és néhány távol-keleti gyártóval is passzív 3D panelek szállításáról (többségüknek az LG 2D-s paneleket már most is szállít). Közülük a Toshiba lehet talán a legérdekesebb, a japán gyártó ugyanis már a 2009-es CES-en bejelentette a Resolution+ megoldását, amely a szokásos képjavító funkciókat UD felbontás mellett is képes elvégezni, vagyis a Toshiba már most rendelkezik a panelek meghajtásához szükséges, kiforrott elektronikával.