- 2012. június 28., 10:04
Minden pletyka igaznak bizonyult, a Google elsődleges célpontja pedig az Amazon Kindle Fire lesz.
Hirdetés

A Nexus 7 táblagép részletes specifikációi már néhány órával a Google I/O hivatalos megnyitója előtt kiszivárogtak, a gépet azonban a Google hivtalosan (magyar idő szerint) csak tegnap este leplezte le. Nagy meglepetés a hardvert illetően végül nem volt, mert minden korábban kiszivárogtatott információ igaznak bizonyult, kezdve azzal, hogy a táblagépet az ASUS gyártja a Google-nek – amit egyébként a felek most már oly annyira nem is titkolnak, hogy a tajvani gyártó márkajelzése is megtalálható lesz a Nexus 7 hátlapján.

A Google Nexus 7 a várakozásoknak megfelelően 1280×800 pixeles, 7 colos és IPS technológiát használó kijelzőt kap. Ez rögtön világossá is teszi, hogy a Google elsősorban most az Amazon Kindle Fire babérjaira tör, ugyanis az iPaddal való versengéshez 10 colra és legalább Full HD felbontásra lett volna szükség. A specifikáció többi része ugyanakkor azt is előrejelzi, hogy ahol a Google Nexus 7 megjelenik, ott más gyártó számára túl sok babér nem terem majd, ugyanis a tényleg csak 200 dollárba kerülő táblagép négymagos, 1 GHz-es NVIDIA Tegra 3 rendszerchipet, 1 Gbájt memóriát és 8 Gbájtos háttértárat kap, bővítési lehetőség nélkül (250 dollárért 16 Gbájtot kaphatunk). Ezen kívül lesz benne 1,2 Mpixeles előlapi kamera, GPS, Bluetooth, WiFi, NFC és microUSB csatlakozási lehetőség, gyorsulásmérő és giroszkóp is – ráadásul mindez befért egy 340 grammos és csupán 198,5×120×10,45 mm-es készülékházba úgy, hogy még egy 9 órányi üzemidőt biztosító akkumulátornak is maradt hely. És, mivel a Nexus 7 a Jelly Bean referenciakészüléke, a Google minden bizonnyal legalább a következő két frissítést kiadja majd rá, tehát jó szoftvertámogatásra is számítani lehet.

A képek alapján a tablet teljesen átlagos külsővel rendelkezik, így a konkurens gyártók legfeljebb a dizájnban és a kezelőfelület átszabásával nyújthatnak különlegeset, meg persze egy jó hátsó kamerát is beszerelhetnek saját gépeikbe. Ezzel együtt a jövőben nemcsak az eddig drága gépeket áruló Samsungnak és társainak kell alaposan átgondolniuk a termékfejlesztés irányát, hanem az olcsó készülékeket gyártó cégeknek is, hiszen eddig ők is nagyjából 200 dollárért adták táblagépeiket, de ezért a pénzért sokkal szerényebb teljesítményt kínáltak.

A Google táblagépének ára mindenképpen megér egy misét; pontosan nem lehet tudni, hogy a Google beszerzési ár alatt adja-e a Nexus 7-et, a mi tippünk azonban az, hogy igen, főleg úgy hogy az ár egy, a Play Store-ban levásárolható, 25 dolláros kupont is tartalmaz. Persze ez a Google-nek legfelebb 7,5 dollárjába kerül, de az Amazon Kindle Fire becsült gyártási költsége alapján legalább 50-70 dollár vesztesége lehet a Google-nek minden egyes Nexus 7-en. A táblagép ára így azt sejteti, hogy a Google a hozzáadott szolgáltatásokból akarja „megszedni” magát – alkalmazások, játékok, könyvek, zenék és filmek értékesítéséből. Ez egyébként nemcsak a Nexus 7 jövője szempontjából lehet érdekes, hanem a Google TV platform jövője szempontjából is, mert azt jelenti, hogy a Google végre meg tudott állapodni a nagyobb filmstúdiókkal.

A Google Nexus 7 egyelőre csak Amerikában, Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban lesz megvásárolható – előrendelni ezekben az országokban viszont már most lehet, a szállítások megkezdése pedig július közepére várható.

Címkék