Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

Kivérezteti az olcsó tabletek gyártóit a Google?

2012. december 05. - spidermanSzólj hozzá!

12-05
A Google a Nexus 7-ből hamarosan egy jóval olcsóbb, 100 dolláros változatot dobhat piacra.

A készülék egyelőre csak pletykaszinten létezik, azonban az a tény, hogy már gyártója (ASUS) és típusszáma is (ME172V) ismert (legalábbis állítólag), nem hagy sok kétséget afelől, hogy a project valóban létezhet. A Nexus 7 olcsóbb, 100 dolláros verziója állítólag 1 GHz-es processzort, 1 Gbájt memóriát, 1024×552 pixeles kijelzőt és 8 Gbájtos belső memóriát kap, valamint lesz rajta microSD-kártya slot, hogy adattároló kapacitását bővíteni lehessen. Arról nem szól a fáma, hogy a processzor egy, kettő vagy négy magot tartalmaz-e – de azt nem feltételezzük, hogy a Google egymagos változatban gondolkodna, az pedig már nem jelentene csalódást, ha kettő egységről lenne szó.

A Google a lépéssel több legyet üthet egy csapásra. Egyrészt odaszúrhat az Amazonnak, aki a többé-kevésbé hasonló specifikációval rendelkező Kindle Fire-t 150 dollárért árulja, másrészt pedig legalább ilyen fontos szerepet játszhat az is, hogy a 99 dolláros árral valószínűleg már a kínai gyártók sem fognak tudni érdemben versenyezni. Ezért nem nehéz megjósolni, hogy az új Nexus (ha valóban megjelenik, és nem csak pletykáról van szó), teljesen letarolhatja a piacot.

Ugyanakkor egy másik lehetséges forgatókönyv mellett sem érdemes elmenni: elképzelhető, hogy a Google a legolcsóbb verziót a kelet-európai piacra szánja – újabban ugyanis arról (is) pletykáltak, hogy a Google 5 millió zeneszám forgalmazási jogát szerezte meg erre a régióra. Vagyis alakulóban a kelet-európai Google Music.

A 100 dolláros árból kiindulva a gép ára Magyarországon 40 ezer forint alatt maradhat, de egyelőre még nem ezért kell izgulni, hanem azért, hogy ki ne derüljön, mindebből egy szó sem igaz.