- 2013. augusztus 8., 18:06
Az MIT hallgatója megkongatta a vészharangot; a 3D nyomatás újabb „kreatív” felhasználása.
Hirdetés

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT - Massachusetts Institute of Technology) huszonegy éves mérnök hallgatója megkongatta a vészharangot: vagy az egyszerűbb mechanikus kulcsokat kell kivonni a forgalomból, vagy a 3D nyomtatást betiltani. Eric Van Albert ugyanis megmutatta, hogyan lehet egy egyszerű síkágyas szkennert és 3D nyomtatást kínáló cégek szolgáltatásait használva olyan kulcsokat másolni, amelyeknek (egyelőre még) nagy a biztonsági besorolásuk. A csupán mechanikus zárakhoz illeszkedő kulcsok akár egy fotó segítségével másolhatóvá válnak olyan szolgáltatóknál, mint a Shapeways vagy az i.Materialise.

Ericnek olyan kulcsokat sikerült ezzel a módszerrel duplikálni, amelyeket magas biztonsági besorolásuk miatt az amerikai törvényszéki szerveknél, egészségügyi intézményeknél és katonai börtönökben is alkalmaznak. David Lawrence, Eric Van Albert társa azt is megmutatta, hogy az egyes lapokban megjelent, nagy biztonságot igénylő lifteknél, metrókapuknál, elektromos kapcsolódobozoknál New York-szerte használt kulcsok is könnyedén reprodukálhatók az interneten publikált képek alapján.

A probléma tehát tisztán látható, innentől kezdve a hatóságoknak kell igen gyorsan dönteni arról, hogyan korlátozzák a 3D nyomtatást, illetve milyen további biztonsági intézkedéseket kell foganatosítani ahhoz, hogy az illetékteleneket továbbra is távol tartsák a védendő objektumoktól.

Egy kulcs másolása első ránézésre persze alapvetően nem tűnik annyira problémásnak, mint mondjuk egy fegyvert legyártani házilag, azonban azt talán nem kell ecsetelni, hogy milyen veszélyei vannak annak, ha illetéktelenek, rossz szándékkal, bejutnak mondjuk egy nagyobb amerikai város metróalagútjába.

Címkék
Ez is érdekelhet
2019. május 28., 08:00
2018. október 16., 17:00