- 2014. augusztus 25., 17:15
Retteghet a Microsoft és a Google? Vagy nem eszik ennyire forrón a kását? Kína minden esetre próbálkozik.
Hirdetés

Jelenleg a kínai számítógépes és okostelefonos piac, a használt operációs rendszerek szempontjából, nagyjából úgy fest, mint a világ bármely részén: előbbin a Windows, utóbbin az Android az úr. Persze helyi sajátosságok azért vannak, az Androidhoz például saját alkalmazásbolt is nyílt, amely nyilván elsősorban olyan appokat tartalmaz, amelyek a helyi piacra készültek. A kormánynak viszont nem tetszik a helyzet, a külföldi befolyásolás csökkentésének leghatékonyabb eszköze pedig, úgy tűnik, egy saját operációs rendszer kifejlesztése lehet.

Az egyelőre China OS néven futó projekt keretében állítólag már októberben elkészülhet az első változat, amely asztali számítógépek fut majd. A szoftver Linux alapokon nyugszik, ennél többet azonban nem lehet még tudni róla – bár az azért gyanítható, hogy kerül bele néhány olyan elem, amely a rugalmas cenzúrát fogja elősegíteni. A távolabbi tervekben egy mobil verzió kifejlesztése is szerepel, amely mind okostelefonokon mind táblagépeken működhet, de még nem tudni, hogy ez mikor készülhet el.

Bár az operációs rendszer első változata a tervek szerint szűk két hónapon belül meg fog jelenni, a kormány arra azért nem számít, hogy azonnal át is veszi majd a hatalmat a Windowstól és az Androidtól. Erre a Windows esetében akár kettő, az Android esetében pedig akár öt évet szánnak a vezetők – ami azért valljuk be, még így is elég optimista becslés, mindkét esetben. Főleg akkor, ha közben a Windows 9 is kijön, és ahogyan arra számítani lehet, a többség ingyen vagy fillérekért meg fogja tudni vásárolni. Persze azért lehetnek olyan eszközök az állam kezében, amivel „jobb belátásra” bírhatja polgárait, de azért azt gyanítjuk, hogy a Windows és az Android teljes betiltására nem fog sor kerülni. (Részleges tiltásról viszont már most lehet beszélni, a kémkedéstől való félelem jegyében ugyanis a kínai kormány a Microsoft összes termékét száműzte a hivatali számítógépekről).

Egyébként mindkét platformon az gátolhatja meg leginkább az OS sikerességét, ha nem lesznek megfelelő mennyiségű és minőségű programok. Ezzel számolva viszont máris kijelenthető, hogy az új platformnak biztosan nem lesz könnyű dolga: elég nagy falatnak ígérkezik, hogy a kormány nagyon rövid idő alatt elég (ráadásul minőségi) fejlesztőt állítson rá az alkalmazások fejlesztésére, miközben Windows és Android alá millió számra találunk programokat, bármilyen célra is keresnénk.

Címkék