- 2014. december 15., 09:23
Egyik oldalról jogos lépés, a másik oldalról kicsinyes bosszú. A Google bezárta a Google News spanyol verzióját.
Hirdetés

A Google nemes egyszerűséggel bezárta Spanyolországban a Google News híreket összegyűjtő szolgáltatását. A lépést a vállalat azzal indokolta, hogy így tudjak elérni, hogy semmiképpen se jelenjenek meg olyan tartalmak az oldalaink, amelyeket a spanyol kiadók bármelyike esetleg nem engedélyez. Ez az első válaszlépés a jövő évtől életbe lépő „Google adó” törvénynek, amely valójában szerzői-jogi vonalon zajlik.

Hasonló törvényt Németország és Franciaország is hozott, ott a Google a hírek másodközlését csak a kiadók előzetes írásbeli engedélyéhez kötötte – és ez a gyakorlatban működik is, a legtöbb kiadó megadja az engedélyt.

A Google láthatóan nem igazán szereti a spanyolokat: egy, az EU legfelsőbb bíróságát is megjárt per szerint a felhasználóknak joguk van minden rájuk vonatkozó adatot töröltetni a Google rendszeréből. A Google azóta is töröl, rendületlenül (vagy nem). Honnan indult ez a per? Természetesen Spanyolországból.

Frissítés: túl sok idő nem kellett hozzá, hogy a spanyol lapok berezeljenek. A helyi lapkiadók szövetsége (AEDE) máris felszólította a kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Google New szolgáltatás megmaradjon. Az AEDE hajlandó tárgyalni a Google-lel az üzemeltetés feltételeiről, de azt azért megjegyezték, hogy álláspontjuk szerint a Google valamiért nem akarja a semleges álláspontot képviselni az ügyben.

Címkék