- 2015. szeptember 9., 12:48
Vagy az Amazontól. Mindkét vállalat ételek házhoz szállításával kísérletezik pár amerikai városban.
Hirdetés

Egyelőre természetesen csak arról van szó, hogy a Google és az Amazon is ki szeretné deríteni, hogy az elképzeléseik működnek-e nagyban. Igazából egyik cég számára sem teljesen új dolog az ételek házhoz szállítása, hiszen az Amazon az Egyesült Királyságban a nyár közepe óta teszteli a Fresh nevű, zöldségeket terítő szolgáltatását, a Google Express pedig több mint két éve szolgálja ki az éhes, de lusta vendégeket. Utóbbi vállalat azonban eddig csak kicsiben játszott; habár San Francisco, New York és Los Angeles városában is lehetett ételt (alapanyagot) rendelni, a szolgáltatás csak a városok kis területét fedte le – San Franciscoban például csak az öböl menti részeket. A Google Express most szintet lép, és San Francisco valamint egy másik, egyelőre meg nem nevezett amerikai nagyvárosban is szélesebb kör számára lesznek elérhetőek a házhoz jövő zöldségek, gyümölcsök, egyéb alapanyagok.

Ezzel párhuzamosan az Amazon a Seattle-ben élő Prime előfizetőkkel fogja letesztelni azt, hogy konkurenciát tud-e állítani az ételfutároknak. Mivel a vállalat autói amúgy is ellepték a várost, hogy a legnépszerűbb termékeknél tartani tudják az egyórás szállítási határidőt, jó ötletnek tűnik kihasználni azt a kevéske üzemidőt is, amíg az autók állnak – az ugyanis egyértelmű, hogy nem új járművek hozzák-viszik majd a hamburgert, hanem azok, amelyek a Kindle-öket is szállítják. Az Amazon egyelőre Seattle-nek csak néhány kisebb körzetét szeretné lefedni, de a tervek állítólag már az egész város valamint New York bevonására is megvannak. A rendszerhez az éttermek önkéntes alapon kapcsolódhatnak. A szolgáltatás előnye, hogy a felhasználók követni tudják a rendelések állapotát, éppen úgy, mint amikor más terméket rendelnek a webáruháztól. Az Amazon nem számol fel extra költséget az ételekért, de nyilván nem jófejségből köti össze az éttermeket és az embereket, előbbiek éves tagdíjat, 99 dollárt kell, hogy fizessenek.

Mindkét vállalat az év későbbi részében indítja el az új szolgáltatást, a további lépésekről pedig majd a tapasztalatok birtokában fognak dönteni.

Címkék