Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

A Computex 2016 blogból ajánljuk

Tegnap szinte csak ASUS bejelentésekről adtunk hírt, de még mindig nem értünk az ASUS újdonságok végére.
A Computex nemcsak az új termékek bejelentése miatt érdekes, hanem a látvány miatt is.
A filmekben látott robot komornyiktól még messze vagyunk, de az ASUS elindult a hozzá vezető úton.
Sosem árt, ha erős a processzor és a GPU, de az ARM szerint a VR miatt a teljesítmény még fontosabb lesz.
Egyre több és több piacon próbálja ki magát az ASUS: a VivoBaby például egy sokat tudó babaőr és légzésfigyelő.
Jól időzített az NVIDIA a Pascal bemutatásával, hiszen a Computexre szinte mindenki kijött saját egyedi kártyáival.

Bármit csinálsz, kicsit azért kémkedik a Windows 10

11-03
A Microsoft elismerte, hogy a Windows 10 kíváncsiskodását teljesen semmilyen módon nem lehet kikapcsolni.

A Microsoft szeretné azt a látszatot kelteni, hogy nagyon is hallgat a felhasználói visszajelzésekre, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ez nem feltétlenül van így. A Windows 10 kapcsán már többször kényszerült magyarázkodásra a cég – például akkor, amikor kiderült, hogy az OS túlságosan kíváncsi, de a felhasználóknak az sem igazán tetszett, hogy a Windows akkor is letölti az adott esetben több száz megabájtos frissítő csomagokat, ha azt választjuk ki, hogy ne legyenek automatikus frissítések. A legújabb fejlemények éppen ezért aligha tetszenek majd a közösségnek. A Windows 10-hez egyrészt nemrég készült egy olyan frissítő csomag, amely alaposan megnehezíti az automatikus frissítések kikapcsolását, most pedig Joe Belfiore, a Microsoft igazgatója nyilatkozta azt, hogy bármit is csinálunk, bizonyos alapvető információgyűjtési tevékenységeket nem lehet kikapcsolni. Mindez azért kínos egy kicsit, mert a Microsoft korábban egy blogbejegyzésben részletesen taglalta, hogy a „kémkedési” funkciókat hol és hogyan lehet kikapcsolni a Windows 10-ben.

Belfiore szerint azoknál az adatoknál nem hagytak választási lehetőséget, amelyek segítségével az OS alapvető működését lehet elemezni és/vagy javítani. Ez kicsit hasonló ahhoz, mint amit a Google is alkalmaz az Android esetében; a GPS például hiába van kikapcsolva, a mobil időnként akkor is elküldi a lokalizációs adatokat, amelyeket aztán a Google néha fel is használ, mondjuk a Maps egyes szolgáltatásainak pontosításához. A Microsoft egyébként elvileg csak olyan adatokat gyűjt, amelyek nem minősülnek személyes adatnak. Más kérdés, hogy azon elég sokat lehetne vitatkozni, hogy egy rendszerösszeomlásnál keletkezett naplófájl végső soron kinek is a tulajdona.

A Microsoft viselkedésével egyébként, jelen esetben, szerintünk nincsen sok probléma, már csak azért sem, mert nem az egyedüli tech vállalat, aki hasonló tevékenységet végez, az adatgyűjtés körüli „sumákolás” viszont teljesen jogosan nem tetszik a felhasználóknak.