Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

Automatizált kalóriaszámlálás

2016. január 20. - mostSzólj hozzá!

01-20
Csak egy koppintás, és máris kiderül, hogy az elénk került étel pontosan mennyi kalóriát jelent. Ezt ígéri a NutriRay3D.

Olyan alkalmazások vagy weboldalak már működnek egy ideje, ahol az étel nevét és tömegét vagy mennyiségét megadva megkapjuk, hogy mennyi kalóriát tartalmazott ebédünk. Sőt, ennek továbbfejlesztett változataként olyan „okos” mérleg is van, ami a telefonnal összekapcsolva már csak a nevet igényli (esetleg gépi vagy emberi képfelismeréssel maga is segít nekünk). A NutriRay3D viszont ennél is szeretne egy lépéssel továbbmenni.

Az egyelőre az Indiegogo kampány elején járó eszköz 3D-s, lézeres szenzor segítségével határozná meg, hogy pontosan mit és mennyit eszünk, hogy aztán a telefonon keresztül elérhető adatbázisból a kalóriákat is kiszámolja. A telefonhoz kapcsolható modul prototípusa jelenleg 87,5-91 százalék közötti pontossággal ismeri fel az elé kerülő ételeket, adatbázisában pedig 9000 különböző finomság szerepel.

A most indult közösségi pénzgyűjtő kampány nem az első lépés a megvalósítás felé, a projekt ugyanis először a Seattle-ben található Fred Hutchinson rákkutató központ számára készült, az Indiegogo segítségével viszont szeretnék egy mindenki számára elérhető eszközzé transzformálni a rendszert.