Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

A Computex 2016 blogból ajánljuk

Tegnap szinte csak ASUS bejelentésekről adtunk hírt, de még mindig nem értünk az ASUS újdonságok végére.
A Computex nemcsak az új termékek bejelentése miatt érdekes, hanem a látvány miatt is.
A filmekben látott robot komornyiktól még messze vagyunk, de az ASUS elindult a hozzá vezető úton.
Sosem árt, ha erős a processzor és a GPU, de az ARM szerint a VR miatt a teljesítmény még fontosabb lesz.
Egyre több és több piacon próbálja ki magát az ASUS: a VivoBaby például egy sokat tudó babaőr és légzésfigyelő.
Jól időzített az NVIDIA a Pascal bemutatásával, hiszen a Computexre szinte mindenki kijött saját egyedi kártyáival.

Új chipek a Qualcommtól

02-12
Négy új rendszerchipet jelentett be a Qualcomm: egyet az okosórák és hasonló eszközök, hármat telefonok számára.

A sort kezdjük is a kakukktojással, a Snapdragon Wear 2100-zal, amely kifejezetten a viselhető eszközök számára készült, alacsony fogyasztású változat. Ennek feladat a jelenleg ezen a területen népszerű Snapdragon 400 leváltása lesz egy kifejezetten az órákra és hozzájuk hasonló eszközökre optimalizált SoC-vel. A gyártó ígérete szerint a 2100 25 százalékkal jobb hatékonyságú, ami az üzemidőre lehet jó hatással, a 30%-os méretcsökkenés pedig a kütyük fizikai méretén változtathat.

A chipen belül négy 1,2 GHz-es Cortex-A7 magot és egy Adreno 304 GPU-t találunk, az utóbbi legfeljebb 640×480 pixeles kijelzők meghajtására képes, 60 Hz-es frissítés mellett. A 2100-ből „sima”, azaz Bluetooth és Wi-Fi adapteres, illetve önálló működésű, azaz 3G/LTE modemes változat is lesz. Mind a két modell támogatja az NFC-t, a GPS-t és a QuickCharge 2.0-t. A 2100-hoz kapcsolódóan az LG már be is jelentette, hogy dolgoznak a rá épülő órákon, azaz elképzelhető, hogy hamarosan megérkezhet a G Watch R valódi utóda.

A három másik SoC-nél a 425-tel indul a sor, ebben négy 1,4 GHz-es Cortex-A53 mag van, Adreno 308 GPU-val és maximum 1280×800 pixeles kijelzővel. A következő lépcső a 435, amiben duplázták a magok számát, az Adreno 505 pedig már a FHD képernyővel is megbirkózik. A 625, ami a 617 leváltására érkezik, nagy ugrást jelent: a két kisebbikkel ellentétben ez már 14 nm-es technológiával készült, úgyhogy kevesebbet fogyaszt (a Qualcomm azt ígéri, hogy mindent figyelembe véve 35% maximális megtakarítás érhető el). A CPU-ban nyolc Cortex-A53 mag van, ezek 2 GHz felé is mehetnek működési frekvenciában. A GPU az Adreno 506, 1900×1200 pixeles kijelzőtámogatással. Ugrás van viszont a videórögzítésben, a két kisebb modellel ellentétben itt ugyanis nem csak az FHD, de a 4K is használható már.