Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

Színváltós, puha bőrt kaphatnak a robotok

2016. március 04. - mostSzólj hozzá!

03-04
Nyújtható, többféle színben világító mesterséges bőrt fejlesztettek ki, amelyet robotokon is felhasználhatnak.

Robotok már vannak, androidok viszont nem igazán – többek között azért, mert az emberi bőrt utánozni képes műanyagokból elég kevés van a piacon. A Cornell Egyetemen most kifejlesztett potenciális "műbőr” viszont elég ígéretesnek tűnik: nemcsak eredeti méretének hatszorosára nyújtható károsodás nélkül, de többféle színben is tud világítani, ami akár érzelmek kifejezésére is felhasználható lesz.

Az utóbbihoz szükséges hiperelasztikus fénykibocsájtó kondenzátorok (HLEC) áttetsző hidrogél elektródákból és az őket körülvevő, szintén hajlékony dielektrikumból állnak, világítani pedig a nyújtásra vagy hajlításra kezdenek. Az új anyag a korábbi próbálkozásoknál kétszer nagyobb terhelés és alakváltozást visel el, így alkalmas lehet arra, hogy emberszerűbb, vagy egyszerűen csak „puhább” robotok külső burkolataként szerepeljen a jövőben.

Természetesen egy jól hajlítható és világító anyag nemcsak a robotokat, hanem a viselhető eszközöket is feldobja: a jövő sportkarkötői például teljes felületükön világíthatnának vagy képesek lehetnének színt változtatni.