- 2017. március 6., 11:02
Lehet, hogy a történelem megismétli önmagát: olyan helyről érkezett fontos fejlesztés, amely már bizonyított.
Hirdetés

A beváltatlan ígéretek, avagy a soha el nem készülő prototípusok világában igen előkelő helyen vannak azok a fejlesztések, amelyek a jelenlegi akkumulátortechnológia megújítását célozzák. Noha a padlás tele van már azokkal az ötletekkel, amelyek az eddiginél kisebb, tartósabb és gyorsabban tölthető akkumulátorokat ígérnek, ezek eddig csak laboratóriumi körülmények között működtek, és nem jutottak el a tömegtermelésig – vagy azért, mert körülményes volt a gyártásuk, vagy azért, mert túlságosan költséges.

Nem garantáljuk, hogy a mostani eset más lesz, az viszont tény hogy a most 94 éves John B. Goodenough egyszer már történelmet írt: ő ugyanis az egyik olyan fejlesztő, akinek nevéhez a Li-ion akkumulátorok felfedezését kapcsolják. Kis szerencsével még egyszer beírhatja magát a történelembe: csapatával ugyanis megint egy új akkumulátor prototípusát készítették el. A szilárd test akku alapjaiban különbözik a mostani megoldásoktól, mivel elektrolitként nem folyadékot használ, hanem üveget. A szilárdtest akku nemcsak biztonságosabb, hanem olcsón gyártható, azonos méretben háromszor annyi energiát képes tárolni, percek alatt feltölthető, és kisebb a töltési ciklusokra jutó elhasználódás mértéke is. Sőt, a technológia jó hatásfokkal rendelkezik akkor is, ha hidegben kell üzemeltetni, és mivel lítium nincs benne, a környezetre gyakorolt káros hatása is kisebb (főleg ha az életciklusa végén nem megfelelő helyre adja le valaki, hanem egyszerűen kidobja).

Hogy a technológiából mikor lesz valami olyan, ami a mindennapjainkat megváltoztatja, azt egyelőre még nem tudjuk – az viszont bíztató, hogy Goodenough most olyan gyártókat keres, akik hajlandók lennének részt venni a tesztelésben, akár elektromos autóban vagy más, akkumulátorral működő eszközben is.

Címkék