Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

Project Treble – a Google végre meglépi, amit évekkel ezelőtt kellett volna

2017. május 15. - spidermanSzólj hozzá!

05-15
Ha minden jól megy, nem kell majd annyit várnunk a gyártókra, gyorsabban elkészülhetnek a frissítések.

Az Android egy remek kis operációs rendszer, de vannak hibái. Ezek közé tartozik az is, hogy a frissítések nagyon lassan készülnek el. Ez általánosságban véve nem a Google hibája, hiszen a keresőóriás évente egy-két főverziót meg szokott jelentetni. A gond az, hogy az OS-t nem a Google, hanem a telefongyártók használják, és mielőtt ráteszik a készülékekre, nagyon sok átalakítást végeznek el rajta. A módosításokkal tudják megkülönböztetni magukat egymástól: a rendszert optimalizálják, további hasznos funkciókkal egészítik ki, és még a kezelőfelületet is le szokták cserélni.

A gond csak az, hogy ezeket a módosításokat minden főverzió megjelenése után el kell végezni, ez pedig nem kevés erőforrást emészt fel. Nem véletlen, hogy csak a csúcsmodellek kapnak évekig fejlesztéseket, a középkategóriás készülékeknél jó, ha egy főverziót frissítenek a gyártók. Ha megnézzük, hogy az androidos készülékek az operációs rendszer melyik verzióját használják, akkor azt fogjuk látni, hogy a nyolc hónapja kiadott Android 7.0 a készülékek kevesebb mint 10 százalékán fut, a legelterjedtebb modell pedig az 5-ös változat. Csak összehasonlításképpen, amikor az Apple kiadja az iOS új verzióját, akkor három hónapon belül a kompatibilis készülékek 90 százalékára fel szokott kerülni a friss verzió.

Korábban már szó volt arról, hogy a Google moduláris felépítésre váltana, amivel ezt a faramuci helyzetet igen jól meg lehetne előzni. És most úgy néz ki, hogy az Android O-ban végre történik is valami: a Project Treble állítólag együtt érkezik a következő főverzióval. A dolog lényege az, hogy a gyártók innentől kezdve nemcsak bedrótozni tudják majd saját módosításaikat, hanem lehetőségük lesz arra is, hogy beépülő modulokat készítsenek. Az Android – ebben az értelmezésben – csak egy egyszerű keretrendszer lesz, aminek megvan az a hatalmas előnye, hogy amikor új verzió készül belőle, akkor azt egyetlen mozdulattal le lehet cserélni, a gyártóspecifikus funkciók újraírása nélkül.

Azért várjuk meg, hogy mit szólnak ehhez a megoldáshoz a gyártók, de ha van egy kis szerencsénk, akkor gyorsan átállnak az új fejlesztési modellre. Ha ez így lesz, akkor joggal bízhatunk abban, hogy a frissítések üteme gyorsul, valamint pozitív változás jöhet abban az értelemben is, hogy így talán az olcsóbb készülékeket sem fogják nagyon elhanyagolni a gyártók.