- 2017. június 9., 10:00
Egyelőre Pimp Our Musem munkanéven fut egy francia startup érdekes fejlesztése, nem csak múzeumoknak.
Hirdetés

Az információs rendszerek napjainkban egyre fontosabb szerepet kapnak az élet minden területén. Habár sokan idegenkednek tőlük, azt be kell látni, hogy a digitális megoldásoknak számos előnye van. Hosszabb távon költségtakarékosabbak, de ennél is fontosabb, hogy a rendszerek nagy információs bázisból dolgoznak, így könnyen lehet a mutatott infókat az egyéni preferenciákhoz igazítani. A múzeumba látogató emberek például nem egyformák: van, akik sokkal jobban érdekelnek a kiállított tárgyak történelmi vonatkozásai, mások inkább azt olvasnák el szívesen, hogy egy-egy dolog hogyan készült. A Pimp My Museum erre és még sok minden másra ad majd lehetőséget – feltéve, hogy a fejlesztőnek sikerül befektetőt találnia. Egy startupról van szó, tehát menjen Kickstarterre, gondolhatnánk – azonban ez az út nem működik, ha olyan termékről van szó, ami nem a végfelhasználóknak készült.

Jelenleg egy működő prototípus és egy látványterv van készen; előbbi tökéletesen demonstrálja, hogy milyen funkciókat várhatunk majd a készüléktől, utóbbi pedig azt mutatja, hogyan néz majd ki a termék, ha egyszer elkészül. A fejlesztő egyébként úgy számol, hogy ha sikerül befektetőt találni, akkor nagyjából hat hónap alatt lesz gyártásra kész a termék, ami nem sok.

A prototípus egy Arduino alapú számítógép, de nyilván a program a lényeg, nem pedig az, hogy min fut a szoftver. A vas csak annyiból számít, hogy érintőképernyővel kezelhető, a központi rendszerrel a kommunikáció WiFi és Bluetooth kapcsolaton keresztül is történhet, emellett a kütyü egy RFID olvasót is tartalmaz, amire azért van szükség, mert a másik két kommunikációs forma a helyzet pontos meghatározására nem alkalmas – márpedig egy múzeumban nagyon nem mindegy, hogy melyik festmény előtt állunk.

Ahogyan korábban már említettük, a szoftver a látogatók szemszögéből arra jó, hogy mindig aktuális, akár személyre szabott információt mutat, amely mindig kéznél van – és mivel a kütyüt a csulóra kell tenni, ezt akár szó szerint is érthetjük. Az üzemeltetőknek ugyanakkor azon túl is lehet haszna, hogy kiváló kényelmi szolgáltatás adnak: az apróság képes nyomon követni a látogatók mozgását, így tudni lehet, hogy hol időznek többet, hol kevesebbet. Ha szükséges, ezen információk alapján át lehet tervezni akár a termet is, ha a meglévő kialakítás nem bizonyul hatékonynak, vagy valahol rendszeresen tumultus alakul ki.

A munkanév ellenére a múzeum természetesen csak az egyik a lehetséges felhasználási területek közül, a rendszert könnyen át lelehet alakítani úgy is, hogy pincérek, bolti eladók használhassák, és a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. Tényleg érdekes koncepció, kíváncsian várjuk, hogy lesz-e belőle valami.

Címkék