Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

Megvan, mit tud majd a Galaxy Note 8 kamerája?

2017. augusztus 02. - spidermanSzólj hozzá!

08-02
A Samsung két legyet ütne egy csapásra; a Note 8 jobb éjszakai fotókat és optikai nagyítást hozhat.

Noha a konkurensek többsége egy ideje legalább a csúcsmodellnél dupla optikás kamerát használ, a Samsung egyelőre nem ugrott fel erre a vonatra – viszont minden jel arra utal, hogy az augusztus végén vagy szeptember elején érkező Note 8-ba végre a koreai gyártó is két objektívet épít be. Ilyenkor mindig az a legfontosabb kérdés, hogy a két kamera miben különbözik majd egymástól: az eltérő felbontás mellett láttunk már példát arra, hogy más az átfogás, de arra is, hogy az egyik kamera előtt nincsen színszűrő.

A Samsung telefonjaiba kerülő szenzorokat a Samsung Electro-Mechanics fejleszti, és most e vállalat jóvoltából tudtunk meg pár érdekes dolgot egy dual kamera rendszer tudásával kapcsolatban. A szettben mindkét kamera 12 MP-es lesz, azt ugyanakkor még mindig nem tudni, hogy a kamerák konfigurációja ezen túlmenően milyen. Következtetni lehet, de nem túl „biztonságos”, mégpedig azért nem, mert a Samsung egyszerre ígér optikai nagyítást és sokkal jobb éjszakai felvételeket. Előbbihez nagyobb átfogással rendelkező, utóbbihoz viszont színszűrő nélküli másodlagos kamerára lenne szükség, mindkét dolog egyszerre nem igazán teljesülhet. Elképzelhető, hogy a Huawei/Honor telefonok mintájára a második kamera színszűrő nélküli lesz, nagyításnál pedig a két kamerával begyűjtött információt kombinálja majd a szoftver, ebben az esetben viszont az optikai zoom nem teljesen állja meg a helyét. Egyébként a Samsung Electro-Mechanics is Smart Zoomként hivatkozik a megoldásra, ami szintén utalhat arra, hogy a történet nem teljesen kerek.

A Smart Zoom és a jobb éjszakai fotók ígérete mellé csatlakozik még a Dual Fusion is, amely a dinamikatartományt növeli a két objektív együttes használatával. Szintén két objektív „kell” a Refocus technológiához, ami a fényképek utólagos élességállítását teszi lehetővé. Ilyen jellegű fotókat a mostani Samsung telefonok is tudnak készíteni, az előny itt abban mutatkozik meg, hogy az eltérő fókusztávolságú képek pontosan ugyanabban a pillanatban készülnek el. Végül de nem utolsó sorban a Samsung EM mérnökei háttéreffekteken és perspektíva korrekción is dolgoznak. Hivatalos információ viszont még nincsen arról, hogy a megmutatott rendszer a Note 8 kamerája lenne – szerencsére sokat már nem kell várni arra, hogy ez kiderüljön.