- 2017. augusztus 21., 13:47
Az Intel saját adatai szerint a nyolcadik generációs chipek az előző szériához képest 40 százalékos pluszt adnak.
Hirdetés

Az Intel bejelentette legújabb Core i processzorait; a vállalat az új chipeket elsősorban az ultrabookokban, prémium notebookokban és 2-in-1 gépekben szeretné viszontlátni. Persze kell egy kis idő, mire ezek a chipek elterjednek, lévén hogy rengeteg hardvergyártó csak mostanában váltott a hetedik generációs Kaby Lake processzorokra; a frissített Kaby Lake R vonalra épülő termékek bejelentése a két hét múlva kezdődő IFA-n várható, de szinte biztos, hogy a boltokba csak a karácsonyi szezon előtt fognak megérkezni a kütyük.

Az U-szériás Core i5 és i7 processzorok fogyasztási korlátja (hőkerete) továbbra is 15 watt marad, azonban fontos változás, hogy a processzorok az eddig kettő helyett négy processzormagot tartalmaznak majd. Ez főleg akkor jön jól, ha valaki rendszeresen használ több alkalmazást egymás mellett. Az új processzorral szerelt notebookok teljesítménye ennek ellenére nem fog jóval közelebb kerül a kategóriában azonos szinten elhelyezkedő asztali gépek teljesítményéhez, mivel az asztali gépeknél a Core i5 és i7 széria immáron hatmagos chipekből áll majd. Viszont fontos azt is megemlíteni, hogy az U-s modelleknél a több magért cserébe az alap órajel 1,6-1,9 GHz-re mérséklődik.

Az új processzorok segítségével az Intel állítása szerint egy notebook egyetlen feltöltéssel akár 10 órányi 4K-s videó megtekintésére is alkalmas lesz, a teljesítményigényes feladatoknál pedig 20-48 százalék közötti előny várható. Videoszerkesztésnél ennél jóval nagyobb, akár 14-szeres gyorsulás is elérhető lehet, a beépített grafikus chip pedig akár három 4K felbontású kijelzőt is meg fog tudni hajtani egyszerre.