Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

Íme a Google két új telefonja, a Pixel 2 és Pixel 2 XL

2017. október 05. - spidermanSzólj hozzá!

10-05
A kiszivárgott információk többsége igaznak bizonyult. A mobilok főleg a kamerával villantanak.

Hosszas várakozás után végre megérkezett a Google két csúcstelefonja, a Pixel 2 és a Pixel 2 XL. A telefonok specifikációjának nagy része már korábban kiszivárgott, de azért így is maradt pár meglepetés velük kapcsolatban. Azt pedig nagyon érdekes lesz látni, hogy mire lesznek képesek a piacon; az eddigi Nexus és Pixel telefonok inkább egy szűk rétegre lőttek, a Google most viszont már egyértelműen azt szeretné, ha a termékeivel fel tudna nőni a nagy játékosok mellé.

A Pixel 2 és a Pixel 2 XL között a legfontosabb eltérés a kijelző méretében keresendő, ezt leszámítva a hardver közel azonos. Mindkét mobilba OLED-panel került, a Pixel 2-be egészen pontosan 5 colos, a Pixel 2 XL-be pedig 6 colos OLED. Ebből adódóan méretben elég nagy a különbség a két modell között – sőt, más gyártók csúcskészülékeivel összevetve is így van ez, mivel a tervezésnél a mérnökök inkább a hagyományos keretek között gondolkodtak (értsük ezt szó szerint), és a manapság divatos trendeket nem igazán követték. Mindkét mobil modern, de teljesen átlagos külsőt kapott, apróbb fejlesztésekkel. Az első Pixelt jogos kritika érte például a víz- és porállóság hiánya miatt, a Pixel 2-t és Pixel 2 XL-t viszont a Google felkészítette a nehéz terepre is (IP67-es szabvány szerint). Emellett a mobilok egy érdekes, eddig csak a HTC mobiljain látható extrát is kaptak: úgy is képesek interakcióra, ha megszorítjuk az oldalaikat. Az Assistant indítható el ilyen módon, mondhatni adta magát, hogy ez a funkció kerüljön ide. A mérnökök viszont egy nagy bakit is elkövettek: száműzték a jack dugaszt. Adaptert azért kapunk, de ez aligha fog vigasztalni bárkit is.

De nézzük a hardvert kicsit részletesebben! A kijelző a legfontosabb eltérés, ezt már írtuk korábban. Nemcsak a panel mérete különbözik azonban, hanem a felbontás is, és a felbontásból adódóan a képarány is más: a Pixel 2-be 1920×1080 pixeles, a Pixel 2 XL-be pedig 2880×1440 pixeles panel került, 16:9-es illetve 18:9-es képarány mellett. A rendszerchip mindkét modellben Snapdragon 835, a rendszermemória pedig 4 GB. Természetesen a Google minden fontos szenzort és adaptert beépített a készülékekbe, így az LTE-adaptertől kezdve az ac-s WiFi-n át a Bluetooth 5.0-ig mindent megkapunk. Az USB természetesen 3.0-s és Type-C típusú, a telefon lezárásához pedig ujjlenyomat-olvasót is használhatunk. A Pixel 2 akkuja 2700 mAh-s, a Pixel 2 XL-be pedig – a nagyobb kijelző miatt – 3520 mAh-s telepet kapott. A tárhely 64 vagy 128 GB-os lehet, bővítésre nincs mód. A telefonok kamerája a Google szerint kiváló, de nem illeszkedik a mai trendekbe, csak egyetlen 12 MP-es szenzor teljesít benne szolgálatot ugyanis. Viszont a kamera megkapta a Google Lens szoftvert, vagyis elég okos. A két kamerát egyébként a legtöbben valószínűleg nem is azért hiányolnák, mert hiányzik a zoom, hanem azért, mert az alacsony mélységélességet egy objektívvel nehéz csak szoftveres szimulálni. A kulcsszó a Google szerint az, hogy nehéz – de nem lehetetlen. És azt kell, hogy mondjuk, ha valaki, akkor a Google rendelkezhet azzal a mesterséges intelligenciával, ami ahhoz kell, hogy a dolog egy lencsével is remekül működjék. Meglátjuk, hogy a gyakorlatban mire elég az, hogy a mobil remek arcfelismeréssel rendelkezik. A kamera további trükkjei közé tartozik a Motion Photos (a mobilok a fénykép előtt is után is készítenek egy rövid videót, és abból egy animált GIF-et raknak össze) és a kiterjesztett valóság támogatása (mozgó, 3D-s matricákat tehetünk az élőképre például). Az előbb már említett Google Lens pedig a kamerát és a Google Assistantot köti össze: ha lefotózunk bármit, akkor a mesterséges intelligencia elemzi a képet, hogy aztán minden, a fotóval kapcsolatos kiegészítő információval tudjon szolgálni. A Google a Developers Day Europe 2017 során már demózta ezt a képességet, és a kiválasztott fotókon remekül felismerte Krakkó nevezetességeit. De a dolog működik múzeumban, állatkertben, étteremben is, felismeri az arcunkat is, stb.

Szoftver fronton továbbhaladva más nagy meglepetés nincs, a készülékek az Android 8.0-val, vagyis az Oreoval érkeznek, és mivel a Google telefonjairól van szó, vegytiszta Google élményt kapunk, extra trükkök és egyedi kezelőfelület nélkül. Félreértés ne essék, ez nem hiba, inkább tény. A Google ígéretet tett arra, hogy a szoftvert legalább három évig frissíteni fogja, de a vállalat korábbi mobiljaival ezen a téren eddig sem volt gond. Van azért pár olyan fícsör is, ami nemcsak érdekes, hanem ijesztő is kicsit. Ezek közé tartozik például a Music Detection, ami folyamatosan fut a háttérben, és ha valamilyen zenét hall, akkor azt kérés nélkül is felismeri nekünk. Még csak fel sem kell oldani ehhez a telefont, ami azért személyiségi jogi aggályokat felvethet – éppen ezért a szolgáltatás teljesen kikapcsolható.

A várakozásokkal ellentétben a telefonok nem lesznek túl drágák sem, a 64 GB-os Pixel 2-ért 650 dollárt kérnek, a 64 GB-os Pixel 2 XL pedig 850 dollárba kerül, az előrendelések néhány országban pedig már meg is kezdődtek. A 128 GB-os verziók ára 100 dollárral magasabb. A forgalmazás november közepén kezdődik meg.