- 2019. szeptember 12., 18:13
Jelen tudásunk szerint egy LCD-panel sosem fogja azt nyújtani, mint egy OLED. Na de kettő?
Hirdetés

Az IFA jellemzően nem az új technológiákról szól, hanem arról, hogy az év elején, Las Vegasban bejelentett újdonságok továbbcsiszolt változatai mikor és milyen formában jelennek meg Európában. Néha azonban akadnak üdítő kivételek is – most például a Panasonic az új termékek mellett egy nagyon érdekes demóval is szolgált. Méghozzá egy olyan fejlesztéssel, amely az LCD-panelekhez kapcsolódik, és amely megoldhatja a technológia gondját a fekete színnel és a kontrasztaránnyal.

A gyártók jelenleg a felsőkategóriás tévékben helyi sötétítést alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a kijelzőt zónákra osztják, és minden zóna egyedi fényerő-beállítást kap a megjelenített tartalom függvényében. Az elgondolás többé-kevésbé működik, azonban a 4K-s tévéknél 8 millió képpontra jellemzően néhány száz (vagy legfeljebb ezer) zóna jut; vagyis belátható, hogy túlságosan precíz vezérlés ezzel a módszerrel nem oldható meg. Optimális esetben minden egyes pixelhez saját háttérvilágítás tartozna, ez azonban ésszerű keretek között nem megoldható – vagy legalábbis egészen mostanáig ezt gondoltuk. A Panasonic új prototípusa dupla LCD-panellel dolgozik, a mérnökök a normál panel mögé egy monokróm panelt is elhelyeztek, amelynek egyetlen feladata a fényerő szabályozása. Mivel a két panel felbontása egyezik, ez a megoldás pixelszintű szabályozást tesz lehetővé. Vagyis nagyjából azzal egyenértékű, mintha minden egyes képpont mögött saját fényforrás állna.

A technológia segítségével a Panasonic a jelenleginél mélyebb feketét képes előállítani, olyat amely már az OLED-tévék feketéjével is felveszi a versenyt. Mindeközben az LCD-panel előnyei megmaradnak, így széles színtér lefedettség és nagy fényerő is jellemzik a dupla panelt. A Panasonic saját mérései szerint a MegaCon névre keresztelt technológiával készített 55 colos panel a DCI-P3 színteret 99 százalékban képes lefedni, emellett pedig 1000 nites fényerőt és milliós kontrasztarányt nyújt, elektronikus trükkök nélkül.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. szeptember 14., 08:00
2019. október 28., 08:00
2019. szeptember 4., 18:00