- 2014. szeptember 4., 16:42
A Note Edge néven futó készülék hardveresen szinte teljesen azonos a Note 4-gyel – egy apró, de fontos dolgot leszá

A Note Edge néven futó készülék hardveresen szinte teljesen azonos a Note 4-gyel – egy apró, de fontos dolgot leszámítva.

A specifikációról így nem is írunk, akit ez érdekel, olvassa el Note 4 cikkünket. A különbség viszont nagyon érdekes: a kijelzőről van szó, amely a Note 4-ben lévő QHD helyett az Edge esetében QHD+, ami (a Samsungnál) azt jelenti, hogy a panel a jobb oldalon nem ér véget, hanem ráhajlik a készülék oldallapjára is. Vezérlés szempontjából ez egy másodlagos panel, 160×2560 képpontos részletességgel.

A különleges dizájn miatt a telefon szélesebb, mint a Note 4, viszont cserébe laposabb is. Mindkét irányban pár milliméterről van szó csupán, de a szélesség esetében a plusz közel 4 mm-t azért valószínűleg érezni lehet, péklapát effektusra tehát számítani kell. A Samsung a kijelző miatt kénytelen volt valamivel kisebb, 3000 mAh kapacitású akkumulátort is használni – ettől viszont nem fog összedőlni a világ.

A kialakítás érdekessége, hogy a kijelző csak a jobb oldalra hajlik, ezért a mobil elsősorban a jobbkezesek számára lehet jó választás. Elméletben ugyan meg is lehetne fordítani a telefont, de ez csak akkor működne jól a gyakorlatban, ha a Samsung is áttérne végre a szoftveres gombokra – és a kijelző alatt és felett is lennének gombok és mikrofonok is.

Az „oldalsó” kijelző persze egy elég keskeny felület, amelyet a telefon szoftvere külön is kezel – így a szoftverfejlesztők előtt megnyílik majd a mód, hogy alkalmazásaikhoz egyedi kiegészítő felületeket írjanak. Nem túl meglepő módon a Samsung elképzelése szerint ide kapcsolók, kiegészítő információk stb. kerülnek majd. A gyári alkalmazások közül például a fényképező használja ki remekül a helyet, már csak azért is, mert a gombok így nem foglalják a helyet a képernyőt, és nem takarnak ki semmit a látottakból. De profitál az oldalsávból maga az OS is, amely a lebegő alkalmazásoknál már megismert funkciókat (pl. időzítő) ezen a felületen is tudja biztosítani. De arra mérget vehetünk, hogy a fejlesztők ennél sokkal vadabb ötletekkel állnak majd elő. Az oldalsó panel és a telefon „fő” kijelzője természetesen egymástól függetlenül is tudnak működni, amit az éjszakai óra funkció is ki tud használni: a Note Edge úgy tudja megmutatni a pontos időt, hogy azt akkor is lássuk az ágyból, ha a telefont a mellettünk lévő éjjeli szekrényre tettük le.

És a legjobb az egészben, hogy a Note Edge még csak nem is prototípus, hamarosan megvásárolható termék lesz – de hogy pontosan mikor, azt még nem lehet tudni. A tervek szerint a Note 4 megjelenését követően nem sokkal, még az idén kézbe vehetik az első tulajdonosok, de tekintettel az ívelt felületre, azért nem lennénk meglepve, ha esetleg gyártási nehézségek adódnának.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00