Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

Helyszíni beszámoló Berlinből

És nemcsak az idén bejelentett funkciók nagy része került át a tavalyi tévékbe, hanem későbbi modelleké is.
Elsősorban divattal foglakozik az adó, amely Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Európában is elérhető.
A Samsung az S2 bemutató utolsó másodperceiben mutatott valamit, aminek semmi köze az órához.
Ráadásul a világon az elsőt, ha csak a kereskedelmi forgalomba kerülő modelleket nézzük.
Ezt maga Mike Dunn, a Fox elnöke nyilatkozta a Samsung sajtótájékoztatóján.
A három napja bemutatott okosórát az IFA-n ki is lehetett próbálni – természetesen éltünk is a lehetőséggel.
A csatorna a nap 24 órájában sugároz UHD felbontású tartalmakat – egyelőre csak Németországban.
Nem kell külső akkumulátor a Vibe P1-hez és P1m-hez – hiszen ők maguk a külső akkumulátorok.
Nagyfelbontású fejhallgatóval jelentkezik a Sony, amely természetesen a hasonló képességű Z5 szériához ideális.

Sony VAIO W21 netbook teszt

2010. május 28. - mostSzólj hozzá!

A Sony sokáig kerülgette a netbookok piacát, az ultrahordozható, drága és dizájnos VAIO családba nem igazán akartak egy olcsó, de lassú gépet is bevenni. Végül a felhasználók érdeklődése miatt mégis elkészült a W széria, ennek legújabb tagját próbáltuk ki.

Tesztünk alanya az eredeti W szériától igazából csak abban különbözik, hogy a Pine Trail platformra épül – azonban a platform által nyújtott legfontosabb előny, a hosszabb üzemidő még jól is jön a Sony-nak, hiszen a cég mindig is büszke volt noteszgépeinek kitartására.

A VPC-W21S1E nem közönséges netbook, abban az értelemben legalábbis, hogy nem tartozik az olcsó, viszonylag igénytelen kivitelű gépek közé, de persze a teljesítménye és képességei nem jobbak egy átlagos netbook képességeinél.

Külső

A VAIO noteszgépek mindig nagyon igényesek voltak, és a W széria sem kivétel ez alól: bármelyik oldalról is nézzük, ujjlenyomatokra érzéketlen műanyagokat, masszív, jól összerakott burkolatot látunk.

A kényelmi szempontból rendkívül fontos billentyűzet tipikusan Sony kinézetű, kiosztása viszont teljesen átlagos (kivéve a furcsa helyre került í betűt), gépelni semmivel sem jobb (vagy éppen rosszabb) rajta, mint a többi netbookon.

A kategóriában elfogadható méretű tapipad jól sikerült, és ötletes, hogy a speciális billentyűk állapotának visszajelző fényei ennek keretébe kerültek. Külön funkciógombokat a rendelkezésre álló korlátozott hely miatt nem kapunk, de készülék elülső élén (ahol jobb oldalon a bekapcsológomb is van) elhelyeztek egy hardveres kapcsolót a vezeték nélküli adapterek számára.

Megfordítva a netbookot, láthatjuk, hogy a cserélhető alkatrészek egyetlen hatalmas ajtó mögött kaptak helyet, így az esetleges upgrade könnyen megoldható. Az általunk tesztelt modellben egyébként egy hatalmas, 59,5 Wh-ás akkumulátor volt, ez a monstrum alaposan kilóg a gép házából – viszont a teljes konfiguráció tömege még így is csak 1,27 kg, ami kiváló érték. A teljes méret egyébként (az akku lefelé kiálló részét leszámítva) 264×176×29 mm.

Belső

Amint már említettük, az új W a Pine Trail platformra épül, tehát Intel Atom N450-es processzor és NM10 lapkakészlet került bele. Tesztpéldányunkban ezt 1 GB memória és 250 GB-os merevlemez egészítette ki, ami egy teljesen átlagos mai netbookot jelent. Ami viszont egyedi, az a kijelző – a Sony szokásához méltóan nem elégedett meg a standard 1024×600 pixeles felbontással, és egy 10,1”-es, ám 1366×768 pixeles panelt épített a gépbe. Ez sokat segít abban, hogy egyszerre több információt lássunk, viszont hosszabb távon a bolha méretű betűket nézni elég fárasztó, arra pedig ne is számítsunk, hogy a HD-ready felbontással mi majd 720p-s filmeket fogunk nézni. A GMA3150+Atom N450 páros erre alkalmatlan, amint ez a mérési eredményekből is látszik:

PCMark 2005 Pontszám
PCMarks 1375
CPU 1488
Memória 2524
Grafika 433
HDD 4179
PCMark Vantage Pontszám
PCMarks 1257
Memories 426
TV/Movies -
Gaming 525
Music 1730
Communications 1066
Productivity 1050
HDD 2371

A 3D-s képességeket szokás szerint 3DMark 2006-al mértük, ez 1024×768-as felbontás mellett 154 pontot adott a gépnek. Sokkal szebben hangzanak az üzemidővel kapcsolatos értékek: átlagos munkára bekapcsolt Wi-Fi mellett 9 óra 35 percig használhattuk a W21-t, normál felbontású filmet pedig 7 óra 21 percen keresztül tudott lejátszani – mindkét érték kiváló!

Csatlakozók

Az általunk tesztelt konfiguráció csatlakozók területén semmiben sem különbözik a konkurenciától, sőt, kicsivel még rosszabb is azoknál: bal oldalon a hangcsatlakozók, a D-Sub és a tápcsatlakozó található, jobb oldalon pedig egy Ethernet és két USB port. Elöl külön nyílást kapott a Memory Stick és az SD kártya, ami pedig nem látszik a képeken, az a beépített WLAN és Bluetooth adapter.

Összegzés

Szebb, de drágább a VAIO W az átlagos netbookoknál – ugyanakkor teljesítményben nem kapunk többet. Így mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a nagy felbontású kijelző és az igényesebb kivitel megéri-e ezt az extra kiadást.

Értékelés:

A Sony VAIO W-t a Sony Hungáriától kaptuk tesztelésre.

TETSZETT A CIKK? OSZD MEG BARÁTAIDDAL!