MWC 2015 - helyszíni beszámoló Barcelonából

Mobiltelefonokhoz és táblagépekhez fejlesztett összecsukható billentyűzetet mutatott be a Microsoft.
A SanDisk nagyon szereti a rekordokat, persze főleg akkor, ha neki sikerül felállítania egyet.
Az Upp által készített üzemanyagcellás töltő hidrogént használ és egy patronnal ötször töltheti fel telefonunkat.
A Lenovo épített már táblagépbe is projektort, most pedig itt az önálló változat mobitelefonokhoz.
Bemutatta a Sony az Xperia Z táblagépes szériájának negyedik darabját, a szupervékony Z4 Tabletet.
A középkategória felső sávjába érkezik a Sony Xperia M sorozatának legújabb, negyedik generációs tagja.
Csak egy megfelelő virtuális környezet kell hozzá, és a készülék máris átváltozik. Újraindítás nélkül.
A D-Link bemutatta azt a kezdőcsomagot, amellyel biztonságosabbá és okosabbá tehetjük otthonunkat.
Két új Lumiát mutatott be a Microsoft Barcelonában, a 640-est és nagyobb testvérét, a 640XL-t.

Acer TravelMate TM8172T notebook teszt

2010. szeptember 10. - mostSzólj hozzá!

Az Acer termékei közül idehaza inkább az otthoni felhasználóknak szánt Aspire modellek ismertek, pedig a gyártónak van egy profi, üzleti célú családja is, TravelMate néven. Ezek közül most a 11,6”-os, ultrahordozható modellt próbáltuk ki.

A kissé kacifántos nevű TM8172T a korábban tesztelt, és nagyon jónak talált Aspire Timeline 1810T közvetlen leszármazottjának tekinthető. Az alapvető különbség a két gép között az, hogy TravelMate sorozatba tartozó TM8172T az Aspire-ekkel összehasonlítva sokkal profibb, komolyabb hatást kelt, dokkoló is csatlakoztatható hozzá, valamint kapott ujjlenyomat-olvasót is. Csupa olyan extra, amely vállalati környezetben jól jöhet. Ahogy arra a neve mögött szereplő T betű is utal, ez a gép is Timeline, azaz az Acer specifikációi szerint legalább 8 órás üzemidőre számíthatunk; minden adott tehát ahhoz, hogy tesztünk alanya egy ideális ultrahordozható üzleti notebook legyen.

Külső

Aki eddig csak Aspire gépeket látott, első ránézésre alig fogja elhinni, hogy a TravelMate is Acer gyártmány: sehol egy fényes műanyag dísz vagy csicsa, csak visszafogott, masszív, sötétszürke matt műanyag, matt kijelző és konzervatív vonalvezetés. A TM8172 vonalait illetően kicsit emlékeztet ugyan a 1810T-re, ám annál jóval szögletesebb és masszívabb hatást kelt.

A gép fedele szinte teljesen dísztelen, csak egy ráragasztott világos betét ACER logó jelzi, hogy kinek a termékével is van dolgunk. Ezen kívül a felső élen elhelyezett SignalUp felirat utal mér a monitor kávájában vezetett antennára.

Hasonló anyagokkal találkozhatunk a kijelző kereténél, a csuklótámasznál és a billentyűzetnél is, az egyetlen fényes elem az oldalra csúsztatható bekapcsoló gomb és az azt körülvevő keret, amely valójában átlátszó, így látni engedi az üzemállapotot illetve a Caps Lock és Num Lock kapcsolók helyzetét jelző LED-ek fényét. A billentyűzet keretén apró ikonok jelzik az oldalt elhelyezkedő csatlakozók helyét, így megtalálásukhoz nem kell oldalra hajolnunk.

A gép összeszerelése a megcélzott vásárlórétegnek megfelelően igényes, nem tapasztalhatunk recsegést, sorját vagy pontatlan illesztéseket – még a kijelző is meglepően masszív.

A kijelző csukott állapotban tartásáról egyébként a zsanérok súrlódása gondoskodik, és sajnos éppen ezek a zsanérok az egész konstrukció leggyengébb részei: meglepően vékonykák, így csak remélni tudjuk, hogy hosszabb idő eltelte után is használhatók maradnak. A kijelző megóvásáról a kereten elhelyezett gumicsíkok gondoskodnak.

A billentyűzet kiosztásban és kinézetben is a kis Aspire Timeline-ról ismerős, de annál jóval szilárdabb, középen erősen megnyomva sem hajlik be. Gépelni kifejezetten jól lehet rajta, a kiosztás nagyon kényelmes, extra gombokat viszont nem kapunk, mindent az Fn+funkcióbillentyűk segítségével kapcsolgathatunk. Az F3 itt a vezeték nélküli adapterek (WLAN és Bluetooth) ki- és bekapcsolására szolgáló panelt hívja elő, az F4 a készenléti állapotot kapcsolja be. Az F5-tel a csatlakoztatott képernyők között válthatunk, míg az F6 a kijelző háttérvilágítását kapcsolja ki. Az F7-tel a tapipadot, az F8-cal pedig a hangszórót tilthatjuk le.

A billentyűzet alatt kissé balra tolva helyezkedik el az igen apró, mindössze 68×30 mm-es tapipad, két különálló gombbal és közöttük az ujjlenyomat-érzékelővel. Maga az érintésérzékeny felület különbözik a csuklótámasztól, így jól érezhető „széle” van, de kis mérete miatt nem a legkényelmesebb használni. Az ujjlenyomat-érzékelő miatt a gombok mérete sem éppen ideális, ráadásul kicsit keményen is járnak – mindent egybevetve a tapipad nem a legkényelmesebbek egyike.

A gépet hátára fordítva először a vastag, DASP feliratot viselő fedél tűnik fel: ez a Disk Anti-Shock Protection technológiát jelöli, és ennek feladata a merevlemezt megóvni az ütésektől. Jelen esetben ez egy plusz gumikeretet jelöl, ami rázkódáscsillapítóként működik – a merevlemez ettől még cserélhető, csak nehézkesebben. A másik, jóval nagyobb méretű fedél alatt a memóriafoglalatok lapulnak, tehát a RAM bővítése sem okozhat problémát. A notebook vonalaiba teljesen belesimuló akkumulátor hátrafelé húzható ki. Összeszerelve a gép mérete 285×205×32 mm, tömege pedig 1,40 kg – ezekkel az adatokkal tökéletesen megfelel az ultrahordozható noteszek kritériumainak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!