Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

iRobot Roomba 880 robotporszívó teszt

2014. szeptember 24. - TiborSzólj hozzá!

Egy korábbi cikkben már ellőttük, hogy a háztartási robotok piacára az evolúció és nem a revolúció jellemző; a legnagyobb mester pedig az iRobot. A gyártó a mostani 880-as csúcsmodell alapjait még 2007-ben rakta le, azóta pedig csak kisebb-nagyobb módosításokat eszközölt a robotokon.

Persze kissé igazságtalanok is vagyunk, mi tagadás. Mondhatnánk azt is, hogy ami jól működik, azt az iRobot nem piszkálja, csak a fejlesztésekre, a problémás területekre koncentrál. Ez nyilván így is van, de az is jól látható, hogy a vállalat elsődleges célja nem a lehető legjobb robotporszívó előállítása, hanem a befektetők által elvárt legmagasabb profit elérése. Nincs is ezzel gond, hiszen ha robotot gyártanánk, akkor biztosan mi is pont így tennénk.

A bevezetőben említett 2007-es előd a Roomba 500-as sorozat volt, ami az első generációs Roomba modelleket váltotta, és óriási előrelépést jelentett a robotporszívók piacán. Bár első ránézésre nem biztos, hogy egyértelmű, de a dizájnt leszámítva az a modell szinte minden elemében azonos a legújabb 880-as modellel. A függőleges oldalfalú korong forma, a kihajtható fogantyú, a középen elhelyezett CLEAN gomb, a kijelző, a beállító gombok (bár máshova kerültek), a hátulról kicsúsztatható portartály, a portartályba épített vákuum motor, a jobb oldalra tett oldalkefe, a fekete-fehér bolygókerék, az akkumulátor, a töltési mechanizmus, a véletlenszerű mozgás, az infrás távolságmérés alapjait tekintve azonos az iRobot Roomba 560-assal. Annak idején azt írtuk, hogy az már az ötödik generáció, de valójában mi is bedőltünk a gyártó kommunikációjának; az a készülék jóindulattal is csak a második generáció volt. Azóta pedig a bedfordi cég csak a meglévő technológiák olcsó fejlesztésével foglalatoskodik.

Persze mindaddig, amíg a takarítás minősége és a robot használhatósága javul, addig mondhatni mindegy, hogy milyen eszközökkel és hogyan éri el a cég az eredményt. Viszont azt is tudni kell, hogy az iRobot minden technikai tudással rendelkezik ahhoz, hogy a 7 évvel ezelőttinél sokkal okosabb, szisztematikusan mozgó, térképező robotokat fejlesszen.

A doboz tartalma

A Roomba 880 a szokásos iRobot féle dobozban érkezik, ahol lehet, ott papír belsővel a környezettudatosság jegyében. Kicsomagoláskor előtörtek belőlünk a régi emlékek. A Roomba azért mégiscsak egy Roomba. Masszív, jól összerakott, kiforrott darab. A doboz a következőket rejti:

  • iRobot Roomba 880 porszívó robot
  • dokkoló állomás + kábel
  • 2 db virtuális fal / világítótorony + elemek
  • távirányító + elemek
  • tartalék HEPA szűrő
  • használati útmutatók
A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!