- 2015. június 11., 12:51
Az Apple szerint az új funkciók sokkal gyorsabb, kényelmesebb használatot eredményeznek.
Hirdetés

Az Apple bemutatta mobil operációs rendszerének legújabb verzióját, az iOS 9-et, amely (várhatóan szeptembertől) az összes 2011 óta készült eszközre, így még az iPhone 4S-re is elérhető lesz. Főbb újdonságai között – ahogyan az várható volt – nemcsak a jobb teljesítményt kereshetjük, hanem lesz benne néhány új szolgáltatás is, például egy intelligens személyi asszisztens.

A programok futása is másképp fog zajlani. iOS 8 alatt ugyan több app is elindítható, amelyek bizonyos esetekben egymás mellett is futnak, de egyszerre mindig csak az egyik látszik a képernyőn. Az iOS 9 alatt viszont már úgy is futtathatók lesznek a programok, hogy a képernyőt fele-fele vagy 70-30 százalék arányban megosztjuk. Mind a két app teljes funkcionalitással fut, és még valamennyire kommunikálni is tudnak egymással, hogy köztük szövegeket, képeket lehessen áthúzni. Viszont nem is olyan apró negatívum, hogy ez a funkció csak iPad Air 2-n lesz elérhető. Illetve a hamarosan megjelenő, 12 colos iPad Prón, amely elég gyors lesz erre a feladatra (is).

Ami az osztott képernyőt illeti, a Windows 8 alatt a Microsoft Surface-en már jó ideje működik, sőt, a Samsung és az LG is alkalmazza már ezt egy ideje androidos tabletjein és telefonjain. Más iPadok az osztott képernyőt nem, de a többfeladatos működést támogatni fogják. E szerint egy új alkalmazást a meglévő fölé húzhatunk, a programok értesítései is beúszhatnak a képbe (pl. Twitter, ahol válaszolni is lehet), a PIP móddal (kép a képben) filmet nézhetünk egy kis ablakban, függetlenül a futó alkalmazástól. Ez FaceTime hívásokkal és az Apple saját videolejátszójával biztosan működik majd, azt viszont még nem tudni, hogy az Apple más fejlesztők kezébe pontosan milyen lehetőségeket fog adni. A lebegő alkalmazások szintén nem Apple találmány.

A billentyűzettel egyszerűbb lesz a kivágás, másolás és beillesztés, a szövegek kiválasztása és a gombkombinációk alkalmazása. Az Apple szerint ezekkel a változtatásokkal sokkal produktívabbak leszünk, a dolgokat egyszerűbb lesz elintézni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00