- 2015. szeptember 21., 12:31
Eddig tartotta magát a mondás, hogy az Apple termékek a vírusok szempontjából biztonságosak.
Hirdetés

Az Apple telefonokhoz és táblagépekhez kapcsolódó alkalmazásboltja a működése során egészen mostanáig csupán öt olyan alkalmazást engedett át (és tartalmazott átmenetileg), amelyben vírust rejtettek el készítői. Ez önmagában is nagyon alacsony szám, de igazán akkor értékes mindez, ha azt is figyelembe, vesszük, hogy az App Store-ban milliónál is több szoftver található, nem mellesleg az Apple üzemelteti a legnagyobb mobil piacteret.

Most azonban komoly veszélybe került az Apple hírneve, miután több tucat olyan alkalmazást fedeztek fel, amelyben rejtett kártevő volt. A módosított szoftverek különböző trükkökkel elvben a felhasználók személyes adatait is képesek lettek volna megszerezni, ilyen azonban még nem történt – legalábbis az Apple állítása szerint. A szoftverekben közös, hogy teljesen legális, jó nevű alkalmazásokról van szó, köztük például a WeChatről is, amely a fiatalok egyik legnépszerűbb chat alkalmazása. Ebből adódik is, hogy a kártékony kódot nem a szoftverfejlesztők építették be, hanem egy hacker csapat. Akik nagyon ügyesen nem az alkalmazásokat, hanem az alkalmazások fordításához szükséges szoftvert, az Xcode-ot alakították át, így aki az általuk terjesztett verziót használta, az tudta nélkül adta ki a vírusokat. Egyébként érthetetlen, hogy komoly cégeknél hogyan lehet rávenni valakit arra, hogy a hivatalos forrásból származó fordító helyett egy helyi szerverről letölthető másolatot használjon, még akkor is, ha magunk is megtapasztaltuk, hogy Kínában az USA-felé nagyon alacsony a sávszélesség, így 4 GB letöltése akár egy teljes napig is eltarthat.

Az Apple villámgyorsan lépett, és minden fertőzött appot eltávolított az alkalmazásboltból, a szellem mégis kiszökött a palackból: a WeChat 5-600 millió felhasználója közül például biztos, hogy millióra tehető azok számra, akik egy frissítés keretén belül már letöltötték a vírusos állományokat. Egyelőre ugyan nincsen semmi jele annak, hogy a vírus működésbe lépett volna, és felhasználói adatokat szerzett volna meg, de erre minden eszköze megvan: képes weboldalakat eltéríteni, jelszavakat bekérni és még a vágólap tartalmát is beolvasni. Könnyen lehet tehát, hogy az első áldozatok megjelenése pusztán idő kérdése. Azt pedig valószínűleg kijelenthetjük, hogy a vírusok kapcsán az Apple App Store is elvesztette szüzességét.