- 2012. január 9., 07:54
A mobiloknak nem elég a napelemek teljesítménye, az e-könyv olvasóknak viszont úgy látszik, igen.

Korábban írtunk már arról, hogy a Nokia egy komolyabb teszt elvégzése után arra a következtetésre jutott, hogy egyelőre nem sok értelme van napelemes hátlapot gyártani a telefonokhoz.

Kicsit más a helyzet az e-könyveknél, amelyek nemcsak kevesebbet fogyasztanak, de egyrészt a felhasználás módja, másrészt a rendelkezésre álló felület mérete szempontjából is jóval kedvezőbbek a feltételek az efféle töltési módszerek számára.

Erre a felismerésre épül a SolarFocus által gyártott SolarKindle nevű Kindle-tok is, amelynek külső borítójába építettek napelemeket. Ezek a gyártó állítása szerint egy órányi napsütést három órányi olvasásra elegendő energiává tudnak konvertálni, amelyet nemcsak a Kindle saját akkumulátorában, hanem a tokban található 1500 mAh-ás második akkuban is tárolhatunk. Az utóbbi az olvasó mellett a tokba épített LED-es lámpát is táplálja, így sötétben is tudunk majd olvasni. Rögtönzött tesztünkből sajnos azt kellett megállapítanunk, hogy a Kindle alsó részét már nem világítja meg elég jól az egyetlen fényforrás, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a LED lapos szögben világítja meg az E Ink felületet.

A sok extra hátránya, hogy a tok önmagában is jóval nehezebb a Kindle-nél, 215 grammot nyom, és, amint a képeken is látszik, a dizájn sem veszi fel a versenyt a Kindle-höz járó komolyabb tokokéval. A napelemes tartó ára 80 dollár, de akinek ez sok, az megveheti a napelem nélküli (de azért akkut tartalmazó) változatot is 60 dollárért.

Címkék
Ez is érdekelhet
2018. október 16., 18:00
2018. október 16., 11:00
2016. június 23., 14:50