- 2014. január 7., 17:57
A Synology egy olyan NAS-t hozott a CES-re, amely minden körülmények között biztonságban tartja adatainkat.

A Synology egy olyan NAS-t hozott a CES-re, amely minden körülmények között biztonságban tartja adatainkat.

A NAS-ok otthoni és kisvállalati környezetben is jó szolgálatot tehetnek, például azért, mert biztonsági mentéseket lehet rájuk készíteni. Ez nyilván abból a szempontból nem megoldás, hogy egy betörésnél nemcsak az adatokat tároló eredeti adathordozót (PC-t vagy notebookot) vihetik el, hanem a NAS-t is, ráadásul ha tűz van vagy más természeti katasztrófa, akkor az is könnyen oda vezethet, hogy az összes adathordozó megsemmisül. A Synology ioSafe 1513+ egy olyan megoldás, ami az előbbi problémára is megoldást ad részben (rögtön visszatérünk rá, hogy miért ad egyáltalán bármilyen megoldást a kütyü betörésnél), a fizika behatások ellen viszont szinte komplett védelmet nyújt.

A NAS megvédi a benne lévő adathordozót tűz és víz esetén, valamint fokozott ellenállást tanúsít a mechanikai behatásokkal szemben is. A specifikáció alapján a készülékben lévő meghajtók egészen 800 celsius fokos hőmérsékletig biztonságban vannak, és nem kell aggódnunk az adatvesztés miatt akkor sem, ha a NAS vízbe került, de ott legfeljebb 3 méter mélyen és 3 napig van csak – a víz akár tengervíz is lehet. Természetesen rákérdeztünk arra, hogy van-e bármilyen garancia az adatvesztésre, és meglepő választ kaptunk. Egyrészt az ár tartalmazza a javítási költséget bármilyen sérülés esetére – nyilván akkor nem kapunk új NAS-t, ha napalmmal égetjük fel a lakást, benne a NAS-sal (ami már csak azért sem jó ötlet, mert magasabb az égési hőmérséklet annál, mint amit a NAS bír), hiszen ilyenkor a borítás a dolgát teszi, és az adatok védelme közben sérül meg. Ha viszont vicces kedvünkben belevágunk egy csavarhúzót a készülékházba és megrepesztjük, vagy a borítás máshogyan sérül meg, akkor kérhetünk, és kapunk is javítást. Sőt, aki a NAS-t merevlemezzel együtt vásárolja, az még az adatokra is kap némi garanciát. Ha bizonyítani lehet, hogy a sérülés a specifikációban lévőhöz képes elviselhetőbb körülmények között keletkezett, és a HDD-k sérültek, akkor a Synology átvállalja a visszaállítás költségeit. A NAS a speciális borítás miatt igen nehéz, csak az ajtó több kg-ot nyom, a teljes szerkezet pedig 15 kg-nál is nehezebb – betörésnél ezért lehet, hogy nem bántják, mert csak a gond van vele (azért ezt nyilván nem gondoljuk teljesen komolyan).

Ezeken túl a Synology természetesen a megszokott szolgáltatásokat nyújtja, a NAS a DSM platformot futtatja, így privát felhő létrehozására is alkalmas, tartalmat bárhol, ahol van internet, elérhető. A NAS Amerikában már az első negyedévben kapható lesz, 1600 dollár körüli áron. Az európai premier későbbre, a Q2-re vagy esetleg a Q3-ra várható, az ár pedig 1400-1500 euró körül alakulhat majd.


Ez is érdekelhet
2023. október 2., 17:00