- 2014. február 24., 08:13
A vállalat telefonokra szánt operációs rendszere áprilisban érkezhet, de most kiderült róla néhány érdekesség.

A vállalat telefonokra szánt operációs rendszere áprilisban érkezhet, de most kiderült róla néhány érdekesség.

A Microsoft a várakozásoknak megfelelően nem mutatta be a Windows Phone 8.1-et Barcelonában, a szoftver megjelenése így szinte biztosan a nyárra csúszik, egy áprilisban várható fejlesztői előzetes kiadását követően. A vállalat ugyanakkor elárult néhány részletet a készülő verzióval kapcsolatban, így valamennyire már most is képet alkothatunk arról, hogy a Windows Phone 8.1 hogyan fogja befolyásolni a készülékkínálatot. A Windows Phone-nal kapcsolatos egyik kritika korábban az volt, hogy a vállalat túlságosan is megkötötte a mérnökök kezét, ezért a telefonok között – túlzások nélkül állítható – csak a külső alapján lehetett szelektálni.

A Windows Phone 8.1 már nagyobb teret ad majd a fantáziának, az eddiginél jóval több rendszerchipet fog támogatni; igaz, az újonnan támogatott lapkák között kizárólag Qualcomm megoldások vannak, például a Snapdragon termékcsalád újabb, alacsonyabb kategóriás példányai (Snapdragon 200/400/400 LTE). A Windows Phone 8.1 támogatni fogja a két SIM-kártyás telefonokat, amire már lehetett következtetni a Nokia Lumia 630/635 szivárogtatások kapcsán, és képes lesz arra is, hogy a releváns funkcióknál a két előfizetésre érkező tartalmakat összefűzve (is) kezelje. Újdonság, hogy az Androidhoz hasonlóan a jövőben a WP 8.1 sem fog már feltétlenül hardveres gombokra támaszkodni, és a Microsoft ezen túl nem teszi kötelezővé a kamerához rendelt dedikált gomb beépítését sem – ez utóbbiért azért kár, valljuk be. A minimális rendszerkövetelmény 512 MB RAM és 4 GB-os háttértár lesz, utóbbi azért csökkent a felére, mert a Windows 8.1 képes lesz telepíteni a szoftvereket a memóriakártyára is. Ebből is nagyon jól látszik, hogy a Microsoft elsősorban az alsó szegmensben próbál erősíteni, a belépő szinten és a középkategória alsó felén ugyanis az Android dominanciája jelenleg megkérdőjelezhetetlen.

Ami jó hír, az az még, hogy a Microsoft ígérete szerint a Windows Phone 8-at futtató készülékek frissíthetők lesznek az új OS-re, de azért a teljes katarzissal mi megvárnánk a napot, amikor a vállalat valóban elkezdi a régi készülékekre is terjeszteni az új firmware-t.

A Microsoft új partnereket is bejelentett, így a jövőben Windows Phone operációs rendszert használó telefont várhatunk a Foxconn, a HTC, a Huawei, az ISR, a Karbonn, a Lenovo, az LG, a Longcheer, a Nokia, a Samsung, a ZTE és a Xolo színeiben is. Érdekes, hogy a Sony nincs a listában, pedig a japán vállalat januárban megerősítette, hogy visszatérne a windowsos telefonok gyártásához.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 30., 14:04
2021. január 29., 09:05