- 2016. február 24., 11:30
A telefon nemcsak papíron hanem a valóságban is remekül helyt áll. Az ára viszont még kérdéses.

A Sony új telefonjairól tegnap már írtunk; természetesen amint lehetett, az Xperia X-et és két társát kézbe vettük, és ki is próbáltuk, amennyire lehetett. Az Xperia X formaterve egyértelműen a Z telefonokéra hajaz, de nyilván a telefon kisebb valamivel – bár annyival nem, mint lehetne, mert a 8 mm-es vastagságot csak úgy sikerült elérni, hogy a kijelző az Xperia X (és az X Performance) esetében nem éri el a telefon szélét. Amit inkább úgy érdemes mondani, hogy oldalt nem sikerült teljesen eltűntetni a kávát. A fő eltérés azonban nemcsak a méretben keresendő, hanem abban is, hogy az anyagok kevésbé sugároznak prémium jelleget. Az aranyszínű változat például inkább okkersárgának tűnik.

Egyértelműen lehetett érezni, hogy más érzés kézbe fogni az X-et, mint a korábban bemutatott zék bármelyikét. Pedig az X és X Performance oldala is fémből készült, egyedül az XA az, amelyiknél a műanyagot választották. Ami feltűnő volt még, az az, hogy bár a Sony továbbra is a virtuális gombokra támaszkodik, a mobil kijelző alatti része nagyon vastagra sikerült, és nagyon adta magát, hogy a vissza, Home és feladatkezelő funkciókat ott keressük – de persze könnyen lehet, hogy ez csak a megszokásból eredt.


Az X és X Performance minden szempontból jó telefonok, a rendszerchip, a memória, a fényképező, a kijelző is rendben van bennük (a kameráról külön is írtunk, itt), az XA-nak viszont nem jósolunk nagy karriert – persze még kérdés azért az is, hogy a telefon mennyire lesz olcsó. Lehet rá olyan árcédulát tenni, hogy akár még a legjobb vétel is legyen a piacon, de azért a Sonyra nem ez a jellemző stratégia.

A telefonokon az Android 6.0.1 fut, a szokásos Sony módosításokkal. Azt nem tudjuk, hogy a japán gyártó mikor tervezi piacra dobni a telefonokat, az viszont biztos, hogy a kiállított modellek még csak előfutárok, legalábbis a szoftvert tekintetében. Ugyanis az UI elég gyakran megakadt, ami persze egy fejlesztési példánynál még normális, de piacra kerülő terméknél nem. A Sonyra persze nem is jellemző mostanában, hogy ebből a szempontból bugos termékeket adna ki. Bár ujjlenyomat-olvasó az X és X Performance modellekben is van, a szoftverből ezt a részt egyelőre kihagyták, így sem a pontosságot sem a sebességet nem tudtuk ellenőrizni – a szekció egyébként azért maradhatott ki, hogy ne okozzon gondot az a sok kedves látogató, aki kipróbálás után elfelejti törölni a rendszerből az ujjlenyomatot.



(Ha a mobilok specifikációjára vagy kíváncsi, akkor a bejelentés után készült cikket ajánljuk, amelyet ide kattintva érhetsz el.)

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00