- 2011. július 7., 08:17
Készülékenként 15 dollárt fizethet a Samsung minden eladott androidos telefonja után a Microsoftnak.
Hirdetés

Bármennyire is abszurd, a Microsoft a Samsung androidos telefonjain éppen annyi pénzt kereshet, mint amennyi bevétele a Windows Phone 7-es telefonok eladásából származik. A redmondi vállalat szabadalmakra hivatkozva ugyanis, pert megelőzendő, jogdíjat követel mobilonként. Nyilván a jogászok tudják a dolgukat, a Samsung valószínűleg fizetni fog. Ami inkább érdekes a dologban, az az, hogy a Microsoft a koreai vállalattól 15 dollárt szeretne kapni készülékenként, éppen annyit, amennyibe egy Windows Phonne 7 licenc is kerül, miközben köztudott, hogy a HTC-től csak 5 dollár sápot szed. A Samsung illetékesei hivatalosan nem kommentálták a Microsoft lépését, de egyes források szerint a vállalat hajlandó lenne kiegyezni 10 dolláros darabonkénti árban, ha a Microsoft belemenne egy szorosabb együttműködésbe. Ha nem lesz megegyezés (ennek kicsi a valószínűsége), akkor a felek a bíróságon köthetnek ki, ami akár évekig tartó pereskedést is eredményezhet.

Hogy a szorosabb együttműködés alatt a Samsung pontosan mit szeretne, azt egyelőre nem tudni, de valószínűleg a Samsung kedvezőbb pozíciókat, nagyobb szabadságot próbál kivívni magának a Windows Phone 7-es telefonok és várhatóan a Windows 8-as táblagépek tervezésében.

Az Android mára annyira népszerű platformmá nőtte ki magát, hogy a Samsung, amely idén valószínűleg már a világ legnagyobb okostelefon-gyártója lesz éves szinten is, nem teheti meg, hogy eldobja az operációs rendszert; a második negyedévben 19 millió okostelefont adott el, amelyek nagy részén Android fut. Ugyanakkor a vállalat jogosan érezheti magát kiszolgáltatottnak, mert egy olyan termék után kell jogdíjat fizetnie, amelyik elvileg ingyenes. A Google-t láthatóan nem érdeklik a szabadalmak, az Android kapcsán nem ez az első eset, amikor jogászok szabadalmakra hivatkozva vagy a platform létét vagy annak felhasználási feltételeit kérdőjelezik meg.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00