- 2011. október 17., 12:02
Az LG Display egy olyan megoldást dolgozott ki, amivel a háttérvilágítás energiaigénye felére csökkenthető.
Hirdetés

Az LCD-tévék fogyasztásának legnagyobb részét, akár 90%-át is a háttérvilágítás emészti fel, ezért volt például nagyon jelentős váltás, amikor két éve a gyártók egyre nagyobb volumenben kezdtek el CCFL fénycsövek helyett LED-eket használni a készülékekben. A LED-ek fogyasztása számottevően nem mérséklődik ugyanakkor, így a gyártóknak más módszer után kell nézni, ha az energiaigényt még lejjebb szeretnék szorítani. Az első lépés a Full LED-es tévék mellőzése volt, később pedig az oldalsó LED-es tévéknél is átalakult a megvilágítás: az LG az idei tévéknél például már nem a két hosszabbik oldalon, hanem a rövidebbeken helyezi el a fényforrásokat, így azokból kevesebbre van szükség.

A koreai gyártó most még tovább ment, mérnökeinek ugyanis sikerült olyan diffúzort előállítani, amelyik már csak egyetlen oldalon igényli LED-ek beépítését. Ezzel a módszerrel az LG egy 47 colos tévét akár 28 wattnyi energiával is meg tud hajtani, ráadásul úgy, hogy a fényerő még mindig nagy, 400 cd/m². (Optimális beállítással egy tévé fényereje 120-200 cd/m² közötti.)

A speciális diffúzor támogatja a local dimming technológiát is, persze nyilván a zónák száma nem lesz túl magas – pontos adat nincsen, de mindenképpen 32 alatti számra érdemes gondolni. Azt még nem tudni, hogy a megoldás kereskedelmi forgalomba kerülő tévéken mikor jelenhet meg először, de reméljük, hogy a CES-en látunk majd ilyen modelleket. Jelenleg a Sharp gyártja a legenergiatakarékosabb tévéket, az LG ezzel az új diffúzorral azonban könnyen megelőzheti japán riválisát e téren.

Címkék