- 2012. május 10., 12:20
Ősszel egy olcsóbb MacBook Air is megjelenhet az Apple kínálatában, válaszul az Ultrabookok érkezésére.
Hirdetés

Az Apple 2011 első feléig egyeduralkodó volt a MacBook Airrel, a gép külön kategóriát képviselt, nem igazán volt hasonló vékony kialakítású ellenfele a piacon. Azonban az év második felében az Intel megteremtette a konkurenciát az ultrabook készülékekkel, idén pedig már 75 különböző modell jelenhet meg ebben a kategóriában az Intel számításai szerint.

Az Apple, úgy tűnik, reagálni fog a piaci változásokra, egyes források szerint az olcsóbb, második generációs ultrabookok ellen ki fog adni egy 799 dolláros MacBook Airt, valamikor a harmadik negyedév folyamán. Az utrabookot gyártó cégek közül eddig csak az Acer csökkentette készülékeinek árát, azonban az Intel még agresszívabb árazást szeretne, a második félévre pedig már 699 dolláros készülékeket vizionál.

Az Intel mindent elkövet az ultrabookok sikeréért, egyes források szerint 300 millió dollárt áldoz marketingre, valamint további 100 milliót egy alkalmazásbolt fejlesztésére. Ezekkel a befektetésekkel igyekszik a processzorgyártó a notebook cégeket ultrabook készítésére ösztönözni, és ezzel a kategória piaci részesedését megerősíteni. Érdekesség, hogy az okostelefonok (és a táblagépek) piacához hasonló szcenárió alakulhat ki az ultrabookoknál is: az Apple néhány modelljével szemben a konkurens gyártók rengeteg terméket állíthatnak csatasorba. A telefonoknál ez az Apple uralmának gyors megtörését eredményezte, a táblagépeknél azonban továbbra is 60 százalék feletti részesedéssel bír a cupertinoi vállalat, annak ellenére, hogy csak két modellt forgalmaz.

Jelenleg a legolcsóbb, 11 colos MacBook Air 999 dollárba kerül, a 13 colos verzió ára pedig 1299 dollárról indul. Az Apple várhatóan ezeket a modelleket frissíti valamelyest, majd árazza le 200 dollárral.

Címkék