- 2012. május 24., 11:51
Az Antenna Hungária a csatornakínálatot egyelőre nem tudja bővíteni, helyette extra szolgáltatásokat tervez.
Hirdetés

Az Antenna Hungária tegnapi sajtótájékoztatóján a hálózatfejlesztés aktuális állapota illetve a következő hónapok menetrendje volt a téma, de emellett kiderült az is, hogy a szolgáltató a közeljövőben újabb szolgáltatások bevezetését tervezi – ezekről azonban egyelőre nagyon kevés részletet sikerült megtudnunk.

Habár az analóg földfelszíni műsorszórás lekapcsolására 2012. december 31-én biztosan nem került sor, az Antenna Hungária tovább folytatja a hálózat kiépítését. Az A illetve a C multiplex esetében az Antenna Hungária 65 telephellyel 97 illetve 98 százalékos lefedettséget biztosít augusztus végére, míg a B multiplex az ország területének 87 százalékán lesz elérhető. A szolgáltató júniusban Cegléd, Gödöllő, Miskoltapolca és Szekszárd, július folyamán Szolnok, Kecskemét, Nyíregyháza, Vác, Veszprém, Zalaegerszeg, a B multiplex esetében pedig Siófok és Keszthely, augusztus hónapban pedig Székesfehérvár, Szombathely, Dunaújváros, Miskolc-Diósgyőr és Pécs területén javítja/teszi elérhetővé a vételi lehetőségeket. A csatornaválaszték bővítése ugyanakkor rövid távon nincs napirenden, mert az Antenna Hungária által jelenleg használt három multiplex telített, és a korábban megvásárolt két frekvenciatartományt csak az analóg műsorszórás lekapcsolását követően kaphatja meg a szolgáltató. Hosszú távon ugyanakkor jelentősen növekedhet az adók száma – elvileg a jelenlegi kínálat megduplázása is lehetséges volna, de ezt a forgatókönyvet nem tartjuk valószínűnek, inkább kisebb növekedésre, de HD csatornák illetve 3D adók megjelenésére számítunk.

Az Antenna Hungária a MinDig TV szolgáltatást illetően dinamikus növekedésről számolt be: a DVB-T platformot az év elején már több, mint 300 ezren használták, közülük 68 ezren pedig legalább az egyik fizetős csomagot is igénybe vették. Az Antenna Hungária célja hosszú távon az, hogy legalább 1 millió aktív DVB-T felhasználóra illetve 250-300 ezer fizető ügyfélre tegyen szert; jó jelnek tűnik, hogy független piackutatás szerint már kimutatható egyfajta migrációs folyamat a kábeles előfizetők részéről a MinDigTV Extra illetve Családi csomagok irányába.

Jön a 3D és a VOD

A hálózatbővítés is fontos dolog, ennél azonban érdekesebb, hogy az Antenna Hungária az MTVA-val együttműködésben dedikált 3D csatornát indít, egyelőre természetesen csak teszt jelleggel. A csatornán a tervek szerint a foci EB-ről illetve az olimpiáról is lesznek közvetítések, de az Antenna Hungária szeretne filmeket is sugározni, ennek érdekében több partnerrel is folynak egyezkedések a háttérben. A tesztadás célja egyrészt a felhasználói igények felmérése, másrészt annak demonstrálása a tartalomszolgáltatók felé, hogy a platform felkészült a 3D-re is. Információink szerint a 3D tartalmat side-by-side formátumban fogja továbbítani az Antenna Hungária, így technológiai oldalról nem jelent igazi kihívást a dolog, legfeljebb csak annyit, hogy a normál 2D tartalomhoz képest valamivel magasabb bitrátájú streamet kell a fogyasztókhoz eljuttatni. A 3D tesztadással az Antenna Hungária lesz az egyetlen szolgáltató, amely ingyenesen kínál 3D tartalmat (és mellesleg HD adókat is).

A szolgáltató jelenleg három multiplexszel rendelkezik, amelyek teljesen telítettek, így ezekben a 3D tesztadásnak már nincs helye; információink szerint az Antenna Hungária külön engedéllyel egy új frekvencián sugározza majd a tesztadást. A 3D adó csak Budapesten illetve környékén lesz biztosan elérhető, de elképzelhető, hogy az olimpia idejére már több nagyvárosban is tesztelhetik a fogyasztók a 3D-t.

Az Antenna Hungária ezen kívül szeretné megvetni a lábát a nemlineáris tartalomszolgáltatói piacon is, így hamarosan online videotékát indít. A projekt célja az, hogy a felhasználók számítógépen illetve mobil eszközökön, beleértve a telefonokat illetve táblagépeket is, tudjanak szórakozni. A kínálatban ingyenes és fizetős tartalmak egyaránt lesznek, és leginkább a UPC Videotárhoz illetve a T-Home tékájához hasonló szolgáltatásra kell gondolnunk, azonban Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója szerint lesznek olyan elemei a platformnak, amely megkülönbözteti majd versenytársaitól.

A 3D tesztadással és a VOD szolgáltatással kapcsolatos további részleteket az Antenna Hungária a következő hetekben adja majd közre.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00
2019. október 28., 08:00
2019. október 31., 17:15
2019. október 28., 03:00