- 2012. július 6., 17:28
Az Apple olyan technológiák szabadalma miatt perelte a HTC-t, amelyet nyilvánvalóan maga is lopott.
Hirdetés

A HTC pert nyert az Apple ellen az Egyesült Királyságban; a bíróság kimondta, hogy a tajvani vállalat az Apple egyetlen, a perben érintett szabadalmát sem sérti, mivel azok tulajdonképpen nem is Apple szabadalmak. Az Apple saját találmányának mondta például azt a képernyőfeloldási metódust, amikor a kijelzőt végigsimítjuk az ujjunkkal, holott ezt egy svéd gyártó, a Neonode már korábban is alkalmazta N2 nevű telefonjánál – igaz, a vállalat sosem lett túl ismert. A Neonode telefongyártóként gyorsan eltűnt a süllyesztőben, érintőképernyős technológiáját azonban továbbfejlesztette, és jelenleg is több partner licenceli azt.

A bíróság mostani döntése kimondja, hogy a gesztus segítségével történő képernyőfeloldás, a többnyelvű billentyűzet alkalmazása és az érintési pont helyét meghatározó szabadalmak nem képezik az Apple szellemi termékét (azaz nem az Apple fejlesztette ki őket), a per során vizsgált negyedik szabadalmat (kép visszapattanása a kijelző széléről annak jelzésére, hogy már nem lehet „továbbmenni”) pedig nem sértik a HTC telefonjai.

A HTC közleményben reagálva azt mondta, a vállalat elégedett az eredménnyel, amely bizonyítja, hogy az Apple alaptalanul vádolja a HTC-t. A tajvani gyártó emellett csalódottságát fejezi ki ezért, amiért az Apple inkább a tárgyalóteremben kíván versenyezni, ahelyett, hogy ugyanezt a piacon tenné meg. Az Apple érdemben nem reagált a döntésre, csupán egy korábbi nyilatkozatott tett ismét közzé, amely szerint az Apple üdvözli a piaci versenyt, de a versenytársaknak saját szellemi termékeiket kell megalkotni, nem pedig ellopni másét. A közlemény fentiek fényében kissé ironikus, hiszen a bíróság gyakorlatilag azt állapította meg, hogy az Apple nemcsak, hogy ellopott és sajátjának vallott mások által kifejlesztett technológiát, hanem emellett még le is védette azokat.

Szakértők szerint a döntés tovagyűrűző hatását nem lehet megbecsülni, bár várható, hogy az Apple-t érintő hasonló perek során az ellenfelek megpróbálják majd felhasználni a mostani eredményt. A napokban egyébként az Apple egy amerikai bíróságon sikeresen tiltatta be a Samsung Galaxy Nexust, többek között éppen az Apple feloldó mechanizmussal kapcsolatos szabadalmának megsértése miatt.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00