- 2014. február 19., 10:15
A koreai vállalat ugyan azt hangoztatta, hogy nem száll ki a plazmatévék piacáról, tévét viszont még nem mutatott.
Hirdetés

Az már jóval a januári CES előtt kiderült, hogy a Panasonic felhagy a plazmatévék gyártásával, az LG-ről és a Samsungról viszont hivatalos információkat egészen az év elejéig nem lehetett tudni. Ugyan mindkét koreai vállalat azt ígérte, hogy nem hagyja cserben a felhasználókat, konkrét készülékkel egyikük sem készült a CES-re, sőt, a Samsung azóta sem mutatta meg, hogy milyen termékekkel képzeli el az idei évet plazma fronton. A jég most végre megtört, és bemutatkozott a H5000-es széria, amelynek egyelőre egyetlen egy tagja van, mégpedig egy 64 colos modell. A vállalat viszont nem csapott nagy felhajtást a készülék körül, szépen csendben feltette azt az amerikai weboldalon a kínálatba. Cikkünk készítésekor a gyártó magyar oldalán még nem szerepelt a készülék, de információink szerint csak idő kérdése, hogy a H5000-es tévé itthon is megjelenjen.

A sorozat számozása alapján egyértelmű, hogy a Samsung túl nagy konkurenciát nem akar állítani a LED-es LCD-tévéknek és az UHD tévéknek, ugyanis a PN64H5000 egy belépő szintű modell; bár Full HD felbontással rendelkezik és 600 Hz-es képfrissítést használ, HDMI bemenetből már csak kettő került rá. A kategóriát szerencsére az ár is tükrözi, a készülékért a Samsung 1400 dollárt kér, ami idehaza 400 ezer forint körüli árat feltételez – egy 64 colos monstrumért ez nem nevezhető túl sok pénznek.

A Samsung további tervei egyelőre nem ismertek, de nem hivatalos információk alapján úgy tudni, hogy az év második felében legalább még egy plazmatévé meg fog jelenni; a H7000-es széria ráadásul magasabb szintet fog képviselni. Nem tudni, hogy a Samsung más képméretekben gondolkodik-e, ha igen, akkor a tavalyi kínálat alapján 60, 51 valamint esetleg 43 colos méretekre lehet számítani.

Az minden esetre jól látszik, hogy a több tucatnyi LCD-re csak egy-két plazmatévé jut, így nem lennénk meglepve, ha a jóslatunk beigazolódna, és jövőre már nem készülne új plazmatévé egyetlen egy gyártónál sem.

Címkék