- 2014. augusztus 12., 14:27
A CBS internetes műsorszórást indít, a DirecTV és a Sky pedig elhozza a 4K-t.
Hirdetés

Noha a CBS az elmúlt években nyíltan támadta az internetes műsorszolgáltatást, idén egy kissé változott a vállalat álláspontja. A cég igazgatója, Les Moonves úgy nyilatkozott, hogy a „főbb streaming-szolgáltatók” (Amazon, Hulu, Netflix) és más „feltörekvő társaságok” is részt vehetnek a CBS új tervében. E szerint a csatorna a hagyományos szolgáltatástól független tartalmat szolgálna ki az internetes ügyfeleknek (akik közül sokan talán már le is mondták kábelszerződésüket, és csak interneten néznek filmeket). A CBS a Netflixszel 2012-ben már elvégzett egy közös próbát, de idáig jegelte a dolgot. A döntés hátterében valószínűleg az áll, hogy a CBS is belátta, a streaming is lehet jövedelmező: a Netflix bevétele ugyanis ma már meghaladja a maga területén piacvezető HBO-ét, például.

Az internetes tévézés sokak számára vonzó lehet, de azok a szolgáltatók, akik már váltottak a digitális műsorszórásra, nem feltétlenül szeretnék elveszíteni a fizető fogyasztókat. A tengerentúlon népszerű DirecTV a minőség növelésében látja a kiutat: év végéig beindítja a 4K-s sugárzást, amelyet 2016-ban már 4K-s élő közvetítések fognak követni. Mindehhez a technológiai alapot két olyan műhold jelentheti, amelyek a közeljövőben állnak szolgálatba.

Kontinensünk sem marad azonban 4K-s adások nélkül: a Sky már túl van a teszteken (többek között Premier League meccset is közvetített már a csatorna 4K-ban), és készül a saját fejlesztésű 4K-s set-top-boxa is.