- 2015. április 9., 14:04
Villámgyors töltési sebessége miatt lehet népszerű a most kifejlesztett akkumulátor, de gazdaságilag is forradalmi.
Hirdetés

Szerencsére április sem fog úgy eltelni, hogy ne jelentenének be egy forradalmi, a jelenlegi akkumulátorokat leváltó, de csak valamikor a távoli jövőben érkező technológiát: ezúttal a Stanford Egyetem kutatói készítettek egy új akkumulátortípust, amelynek alapja a sokkal szélesebb körben elérhető alumínium. Legnagyobb előnye, hogy nagy teljesítményű, tehát nagy áramot képes leadni és felvenni anélkül, hogy felmelegedne vagy kigyulladna. Dai Hongije, az egyetem kémiaprofesszora a Nature április hatodikai számában publikálta munkájának részleteit. Az akkumulátor 7500 töltési ciklust bírt ki kapacitásának jelentős csökkenése nélkül, ami jelentősen meghaladja a prototípus 100 ciklusát, de még a mai Li-ion akkuk 1000 ciklusát is.

Az Al-ion akku anódja alumíniumból, katódja grafitból van, folyékony elektrolitban helyezkedik el és hajlékony – tehát bármilyen alakban előállítható. Az anyaga azért fontos, mert így a világ kevésbé függ majd a lítiumot bányászó országoktól (Chile, Ausztrália, Kína, Argentína, Zimbabwe – az első öt).

A megoldás ugyanakkor még nem teljesen tökéletes: energiasűrűsége viszonylag alacsony, 40 W/kg. Viszonyításképp, a Li-ion akkuk energiasűrűsége 100-260 W/kg. Ebből adódóan mobilban egyhamar nem fogjuk viszontlátni az alumíniumos akkut, de kéziszerszámokban ott a helye. További apróság, hogy a kapocsfeszültsége 3,6 V helyett csak 2 V, de ma már nagyon jó DC-DC átalakítók kaphatók, így ez egyáltalán nem jelent majd problémát.

Címkék