- 2015. augusztus 7., 16:03
Van már olyan alkalmazás, amely megmondja, ha telefonunk érintett a Stagefright sebezhetőség kapcsán.
Hirdetés

Pár napja derült ki, hogy az Androidban van egy brutális sebezhetőség, amely lehetővé teszi, hogy hackerek mindössze egyetlen MMS küldésével átvegyék az irányítást a telefon fölött. A dologban az az igazán veszélyes, hogy az üzenetek kezelésére használt programtól függően meg sem kell feltétlenül nyitni az MMS-t, mivel a Hangouts már azelőtt feldolgozza a kapott üzeneteket, hogy a felhasználó egyáltalán kattintana rá. A Google ugyan villámgyorsan reagált a problémára, és már minden hardvergyártó meg is kapta azt a javítást, amellyel befoltozható a Stagefright nevű sebezhetőség – sajnos azonban a foltot minden telefonra egyedileg kell elkészíteni, ami az olyan, nagy portfólióval rendelkező vállalatokat, mint például a Samsung, igen nagy kihívás elé állítja.

Addig is, amíg a frissítésre várunk, egy alkalmazás segítségével meg lehet nézni, hogy mobilunk egyáltalán érintett-e (de valószínűleg az); az alábbi app letöltés után villámgyorsan átnézi a telefont, és értesít az eredményről. Nyugodtan csak azok aludhatnak, akiknek a pár másodperces teszt végén minden sor zöld színű.

Akinek legalább egy piros sora van, az nincs biztonságban. Ebben az esetben is el lehet persze kerülni a konkrét támadást, mégpedig úgy, hogy az ismeretlen küldőtől érkező MMS üzeneteket nem nézzük meg. Ahhoz, hogy a Hangouts se okozzon problémát, vagy ki kell kapcsolni benne az SMS-ek kezelését, vagy a beállításoknál ki kell venni a pipát az Auto Retrieve MMS/MMS automatikus fogadása opció előtti rubrikából.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00