Nincs időd napi szinten követni az eseményeket? Iratkozz fel heti hírlevelünkre! E-mail cím:

Elköszön a Facebook a BlackBerrytől

2016. március 23. - mostSzólj hozzá!

03-23
Egy huszáros vágással elhagyja a Facebook a BlackBerry platformot, kliensei már csak 2016 végéig működnek.

A Facebook, a Facebook Messenger és a WhatsApp is búcsút int a BB-nek: klienseik 2016 végéig használhatók csak, onnantól kezdve legfeljebb a böngészőn keresztül érhetjük el a közösségi hálózatot. A sorban elsőként a WhatsApp jelentette be, hogy távozik, majd nem sokkal később jött az anyagcég és a hozzá tartozó chatszolgáltatás értesítése is.

Bár mindkét esetben elhangzott, hogy a BlackBerryk fontos szerepet töltöttek be a platformok történetében, de most már nem rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyekre szükség van az alkalmazások jövőbeni használatához (a BB OS 10 mellett egyébként a régi Android és a Symbian S60/S40 is lapátra kerül). A lépést természetesen támogatja a statisztika is: a Facebook szerint ma a telefonos eladások 99,5 százalékát fedi le az Apple/Google/Microsoft hármas, így tényleg feleslegesnek érződik erőforrásokat pazarolni a maradék 0,5 százalékra.

A lépés természetesen nem érinti a BlackBerry androidos mobiljait (azaz egyelőre csak mobilját, a Privet), az igazán elkeseredettek számára pedig ott a kerülő az Amazon App Store-ján és a BB OS 10 Android-támogatásán keresztül.